"Pulver et Umbra sumus!"

(Horatius 65bc - 8bc)

3 minute din Poezia Flacarilor

Literatura romana este în general săracă în reprezentări ale incinerării sau a crematoriilor (chiar la nivel de invocare a incinerării/urnei ca posibil simbol-coaja pentru a exprima o idee).  Dupa cum se poate vedea in lista romanilor celebri incinerați, publicata pe siteul nostru, multi dintre scriitorii si poeții romani au preferat cremațiunea, înțelegându-i semnificația, precum si… poezia.

Reproducem mai jos câteva dintre cele mai reprezentative poezii din literatura romana având ca tematica incinerarea. Merita citite și descojite cu sufletul. Nu va răpim decât 3 minute din timpul dumneavoastră:

1. ” […] Un foc aprindeți nebunatic/Spre ceruri flacăra să-și suie/ El mi-a ars sufletul sălbatic/ Si lutul el sa mi-l răpuie,/ Într-o păgâna-mbrățișare/ M-aprinde flacăra flamanda/ Si într-o clipa creste mare/ De-atâta patima și-osândă! […]”

(Octavian Goga)

2.  „Sunt fumul negru/ Răsucit in hău./ Cu el a ars/ Ce m-a durut mai rau./ Prin fumul/Ce se argintește-n soare/ Arde acuma/ Tot ce nu ma doare/ In vag inel/ De abur aurit/ Mai fumega/ Si glandul negândit/ Inca o a pala/ Roz/ Fara lumina/ Ultimul puls/ Eliberat de tina!”

(Agatha Grigorescu-Bacovia)

3. „Când mi-au depus cenușa-n urna,/ Intrai in faza mea nocturna./ Dupa-o viata zbuciumata,/ Din care ceea ce-am ales/E ca m-am ars destul de des/… Dar ca acuma niciodată”

(Mihai Beniuc)

4. „Cand voi fi cenușă fără de culoare/ si corpul meu va fi pământ/ si moartele mele urechi nu vor mai auzi/ nici cant si nici descânt,/ sa nu mai ma coborați ca pe oameni, /sa-mi putrezească fata in vecinicul mormânt/ ci sa-mi lăsați încremenitul leș la aer/ sa-l bata rece vânt; sa fie lângă mine dor si vraja tainica de viata,/ ca Soarele Rasare sa-mi mângăie ochii pribegi/ si Soarele Apune sa-mi mângăie ochii de ceata/ si-o mana de lut de voi fi de gheata/ sa ma acopere umbrela nopții/ cu unduirea vântului, creata…”

(Ion Negoitescu – a fost incinerat, conform propriei voințe, in 1993, poezia de mai sus a fost scrisa in adolescenta)

5. „Orice frumusețe este ca o urna/ de-a căreia coapsa privirea se prinde./ Vezi forma mirat. Si suferi mirat, gândind/ la cenușa pe care o cuprinde”

(Lucian Blaga)

De asemenea exista multe epigrame care tratează, in stil inconfundabil, tematica.

Lasa un comentariu