Noutati

5.01.2013

Si la aceasta ora pe diverse posturi de televiziune încă se dezbate subiectul incinerării lui Sergiu Nicolaescu, chiar dacă deja momentul a devenit istorie! Inca șacalii nu s-au satura de stârv si sunt flamanzi de senzațional si scandal!!! Poate este prematur sa tragem concluzii însă nu pot sa nu remarc faptul ca poate niciodată incinerarea, ca practica, n-a beneficiat de un asemenea val de simpatie in România. Chiar dacă acest val de simpatie este indirect, prin simplu fapt ca multa lume este revoltata de situația in care BOR a încercat in fel si chip sa blocheze incinerarea, situația îmi pare clara: pentru tot mai multi oameni incinerarea in tara noastră constituie o alternativa. Asistam așadar la un moment istoric când o mare parte a populației înțelege ca exista si posibilitatea incinerării ca alternativa la înhumare si, mai ales, pricepe bine ca ultima dorința a cuiva de a fi incinerat este sacra. Desigur, reacția BOR a arătat lumii un evantai de porniri si practici conservatoare, pe care multi încep sa le înțeleagă ca fiind dăunătoare, fiind nejustificate. Protestul unui grup minuscul de pensionari ieri fata de incinerarea regizorului, huiduielile de azi de la crematoriul Vitan Barzesti sunt in fapt niște zvârcoliri a unei conservatorism, ce poate începe să-și trăiască ultimele decenii. Si ma întreb mai departe: cui ar trebui sa-i fie rușine? Familiei ce a înțeles ca dorința defunctului este sacra sau BOR care nu s-a catadicsit ca măcar o rugăciune, pentru ceea ce a reprezentat regizorul, sa permită?

S-au spus multe cu ocazia unui asemenea eveniment, unora li s-a părut ca descoperă America, dar pe noi nimic nu ne-a luat prin surprindere, decât valul de simpatie fata de respectarea dorinței cuiva de a fi incinerat. Nici tentativele BOR care au mai multe precedente (Alexandru Davilla,  Dan Iosif, Cristian Paturca etc.), nici asimilarea cremațiunii cu păcatul sinuciderii (afirmata in perioada interbelica de către arhimandritul Iuliu Scriban dar si  acum aproape un deceniu de către pr. ortodox Vasile Raduica) si nici faptul ca un preot ortodox a primit misiunea de a păzi capela crematoriului Vitan pentru ca nici un preot ortodox sa nu intre acolo (sa nu uitam ce s-a petrecut la prima incinerare din România la 25 ianuarie 1928, când un grup de preoți ortodocși au încercat sa blocheze prima crematiune la Cenușa).

Azi ziarul Adevărul a reprodus poziția noastră de ieri fata de scandalul incinerării lui Sergiu Nicolaescu

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/autorul-primeicarti-despre-incinerare-romania-nicio-personalitate-incinerata-nu-si-a-pierdut-respectul-neamului-romanesc-1_50e7269e596d720091741d28/index.html

Tot azi am acceptat solicitarea postului TV Transilvania Live de a avea o intervenție in direct asupra subiectului într-o dezbatere cu actorul Dorel Vișan si pr. Cristian Sonea. Am vorbit destul de puțin dar cred eu convingător pentru cei deschiși la minte in a înțelege ca incinerarea nu distruge BOR, nu surpa neamul romanesc și nici faptul ca am fi exponenții unei curent mason, păgân sau extraterestru.

Este însă supărătoare foamea după scenarii, ce au curs si curg cu nemiluita: fiul nelegitim, împărțirea averii, sicriul gol, sinuciderea etc. si poate pana mâine mai apar vreo trei povesti demne de Hollywood. Am mai spus-o mai demult: multora le place sa se laude cu neaoșele noastre tradiții, inclusiv fata de moarte, însă când vine vorba sa respectam pe cineva decedat si voința sa, când vine vorba despre a rezolva criza locurilor de veci si a spulbera mafia cimitirelor, in a ne îngriji cu adevărat de memoria altcuiva, din neamul nostru, ce a avut alta opinie, multi sunt incapabili s-o facă. Si împroșcă cu noroi iar dacă intram in acest joc nu vom izbândi niciodată.

Oricum lumea va înțelege și se va convinge de ceea ce eu SPUN aici: pana in 2014 vor mai fi doua crematorii in Transilvania (RDK Cremation si speram crematoriul Amurg). Aceste crematorii nu vor cauta sa îmbogățească pe cineva si nici sa distrugă fibra nației, ci doar vor răspunde unei NECESITĂȚI publice.

Dumnezeu sa-l ierte pe Sergiu Nicolaescu!

PS. Ieri am avut 845 vizitatori pe site ! Incredibil, noi aveam traficul aceasta într-o luna și l-am făcut într-o zi!

3.01.2013

De doua zile opinia publica din România a luat „foc”,  subiectul zilei fiind dorința regizorului Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat plus reacția vehementa de respingere a acesteia adoptata de către Biserica Ortodoxa Romana. Ca în cazul RDK Cremation de la Cluj Napoca, firma ce a încercat la începutul anului 2012 sa deschidă un crematoriu in acest oraș, iscându-se un imens scandal, peste noapte au apărut si acum „experții” in ale incinerării, exprimând opinii care mai de care mai „avizate”. Am urmărit cu înfrigurare acesta „dezbatere” pe diverse posturi de televiziune, precum si în presa. Am fost invitat la vreo 3 televiziuni sa particip la dezbateri însă din motive obiective dar și subiective am refuzat. Singura mea intervenție, în numele Amurg. Romanian Cremation Association am exprimat-o prin intermediul ziarului Adevărul, dintr-un motiv foarte simplu: in ianuarie 2012, în plin scandal RDK Cremation, unde si noi am fost implicați, acest ziar a fost singurul care a încercat sa exprime si opinia adepților cremațiunii, atunci când din toate pozițiile, se trăgea in noi cu sau fără cartușe:

http://adevarul.ro/locale/ cluj-napoca/ universitarul-ardelean-mariusro tar-cere-public-biserica-ortod oxa-respecte-dorinta-sergiunic olaescu-incinerat-1_50e5deb559 6d7200916bdd0f/index.html

Referitor la subiectul incinerării regizorului Sergiu Nicolaescu ne simțim obligați sa aducem câteva lămuriri absolut necesare tematicii:

1. In orice tara civilizata si europeana, o asemenea dezbatere n-ar fi existat. Acesta dezbatere a apărut la noi datorita poziției anti cremațiune a Bisericii Ortodoxe Romane. Atenție Biserica Ortodoxa din Ucraina, din Rusia, precum si cea din Serbia sunt mult mai permisibile in cazul incinerării. Doar Biserica Ortodoxa Romana si cea din Grecia adopta aceasta poziție medievala si agresiva la adresa cremațiunii, semn evident al unui conservatorism rânced, după cum l-am denumit.

2. Dorinta de a fi incinerat exprimata de cineva este SACRA din mai multe motive:

„Ultima dorința nu aparține celor vii, ci acelor morți si ei sunt aceia care vor da seama înaintea lui Dumnezeu de cele ce au înfăptuit in aceasta viata si de aceea ce au dorit sa li se indeplineasca de catre urmasi” (Calinic I. Popp. Serboianu in 1939). Biserica creștină afirma acest lucru in momentul in care permite pomenirea defunctilor cu „păcate veniale”.

Întrebarea se puna însă si altfel: ce trebuie sa facă un preot ortodox in condițiile riscurilor la care s-ar expune slujind in cazul unui incinerări. Răspunsul ni-l ofera același Popp Serboianu:

„Dar dacă Biserica nu şi-a dat consimțământul pentru practicarea incinerării – cum e cazul nostru – şi cel mort a dorit să fie incinerat şi să i se facă slujbă religioasă, e dator preotul să oficieze sau nu ? Eu socotesc că „da”, deşi în aparența se încalcă disciplina religioasă. //

Pedepsește-mă pe mine, preot, pentru călcarea acestei discipline, dar… bucură-te şi răsplăteşte-mă, că prin oficiul şi zelul meu religios, am readus la marca credinţei pe mulţi dintre cei vii şi am sfărâmat idolul necredinței din inimile multora. Un soldat, de pildă, este în război cu un duşman şi poposește oastea într-un loc oarecare. Ofiţerii de stat major şi cu comandantul acelei oștiri se află ceva mai departe şi se consultă între dânșii pentru lupta ce trebuie s-o dea a doua zi împotriva duşmanului. Pe neaşteptate însă, apare duşmanul. Ofiţerii nu l-ai simţit. Ci numai acel biet soldat, rămas cu trupa.

Soldatul văzând pericolul, trezeşte trupa; ia arma comandă „foc”; începe lupta; e conştient că „statul major” are un plan oarecare de luptă şi că el, pornind la atac a călcat „disciplina” ostăşească, dar… pericolul fiind mare, instinctul de conservare obştesc îi porunceşte să calce această disciplină şi, ori să moară, ori să biruiască. Biruieşte !… Va fi judecat şi pus în lanţuri pentru călcarea disciplinei, dar în acelaşi timp, pe cap i se va pune cununa de laur a eroilor; va fi purtat în triumf de poporul său şi lanțurile i se vor părea uşoare şi vor cădea de la sine, știind că patria a fost salvată. Iată răsplată ! Iată mângâierea conștiinței !” (Calinic I. Popp Serboianu in 1939).

b. V.I. Zorca într-un articol din 1937 tratează pe larg aceasta chestiune. El arata ca:  „Este un veritabil sacrilegiu  adus memoriei unei ființe care nu mai este printre noi, dar numai dispărută fizicește, sa nu i se îndeplinească aceasta cerere, îndeosebi aceea de a i se incinera trupul mort, cerere care nu se poate produce decat in urma unui îndelungat proces sufletesc de gândire logica, ce in majoritatea cazurilor depășește puterea de înțelegere a supraviețuitorilor din familie”.

Așadar a nu respecta dorința cuiva de a fi incinerat constituie deopotriva un ultim și deprimat gest de dispreț „adus celui ce a avut încredere ca atunci când nu va mai fi i se va îndeplini o atât de superioara dorința, rezultata a unei puternice demnități care nu s-a putut împacă cu gândul ca trupul sau va fi aruncat în întunecimea pământului, prada grozăviei fazelor înspăimântătoare de putrefacție lenta” (V.I. Zorca in 1937).

3. Amurg. Romanian Cremation Association solicita BOR sa respecte voința cuiva de a fi incinerat si sa nu mai încerce prin diferite tertipuri a manipula populatia. Noi nu sunt anti religioși, multi din membrii asociației noastre sunt creștini ortodocși practicanți, insa BOR trebuie sa înțeleagă ca asa cum in viata exista dorințe liber exprimate si permise prin lege si dupa moarte este dreptul oricărui individ de a hotărî ce soarta va avea trupul.  Nu va scădea gradul de religiozitatea a romanilor permițându-se incinerarea, nu vor deveni goale Bisericile Ortodoxe permițându-se serviciul religios in cazul incinerării si nici nu vom dispărea ca neam, daca vor fi mai multe crematorii in România. Doar vom intra într-o stare fireasca de  progres.

4. Asa cum domnul Gherghev n-a renunțat la ideea incineratorului de la Oradea si l-a finalizat cu succes, nici noi, Amurg. Romanian Cremation Association si nici RDK Cremation nu ne vom opri pana când nu vom deschide propriile crematorii in Transilvania si in România. Prin urmare, cu răbdare si cu încredere VOM IZBÂNDI.

Nu o sa ma apuc acum sa demontez rușinosul comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștiului cu privire la incinerarea lui Sergiu Nicolaescu si nici nu voi răspunde numeroșilor preoți ortodocși care și-au exprimat opiniile, care mai de care mai „bombate” anti crematiune. Vreau însă sa mai spun ca simpla răsfoire a numelor personalităților din România care au ales incinerarea, disponibila pe acest site, este elocventa: niciunuia nu i-a scăzut un gram din respectul neamului romanesc si niciunul n-a intrat in „cura de slăbire” a renumelui alegând incinerarea…

3.01.2013

Nici n-a inceput bine 2013 si deja problematica crematiunii este din nou pusa in termeni vehementi de catre Biserica Ortodoxa Romana. Motivul il constituie optiunea pentru incinerare in cazul decesului regretatului regizor Sergiu Nicolaescu. Arhiepiscopia Bucureștiului, invocând motive stiintifico-fantastice anticrematiune (incinerarea – o practica pagana, păstrarea renumelui in  conștiința poporului roman, majoritar ortodox, ademenirea familiei cu un loc de veci in Cimitirul Bellu si suportarea unei părți din costurile înmormântării) încearcă sa convingă familia sa renunțe la varianta incinerării:

http://www.rtv.net/preot-despre-incinerarea-lui-nicolaescu-nu-putem-face-slujba-e-un-pacat_60290.html

Este posibil sa asistam la un nou caz Paturca? Este revoltator ca in anul de gratie 2013 BOR sa se opuna cu o asa de mare vehementa unei practici moderne, rationale si acceptata de majoritatea bisericilor creștine in caz de deces. Nu este suficienta durerea familiei in caz de deces, ea trebuie răscolită in numele unui orgoliu absurd si a unui conservatorism rânced. Rușine !

28.11.2012

Ceea ce subliniam acum o săptămână s-a adeverit: dincolo de poleiala democratica a dezbaterii, avem de-a face cu o ofensiva bine pusa la punct, împotriva proiectului RDK Cremation de la Cluj. Mitropolia Ortodoxa si doua asociatii din Cluj Napoca cer imperios Tribunalului din Cluj sa intervina in procesul impotriva RDK Cremation

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/mitropolia-si-manasturenii-intra-in-proces-impotriva-crematoriului–102308.html ). O asemenea interventie nu trebuie sa surprinda, deoarece BOR prin definitie  este o institutie ce nu cunoaste sensurile a ceea ce ar reprezenta un spirit democratic.

Simtind ca ar putea pierde Mitropolia Ortodoxa a  Clujului, invocand motive anticremationiste de acum 1000 de ani, joaca rolului de matca: adunați-vă sa starpim „barbara” practica crematiunii.  Aceasta monstruoasa coalitie arata cat se poate de limpede ca nu este vorba despre opunerea la un proiect, ci o actiune deliberata impotriva crematiunii.

Asadar mana pe topoare, furci, coase, brichete impotriva crematiunii ! Dar atentie: daca noi nu izbandim azi, vom izbandi maine!

La multi ani tuturor de ziua României!

21.11.2012

Printre primele lucruri pe care le fac de dimineață, în timp ce îmi beau cafeaua, este sa vad ce lucruri noi au mai apărut despre cremațiune în România. Intru pe google și la căutare tastez doua cuvinte cheie „crematoriul” și „incinerare”, setând rezultatele căutării pentru ultimele 24 de ore.  Si ieri de dimineață am făcut acest lucru, dar informațiile care au rezultat, în urma căutării, nu relevau nimic spectaculos. Cu atât mai surprins am fost ieri după masa sa aflu ca Fundația Părinți Clujeni organiza la ora 18 o dezbatere asupra unor posibile soluții alternative privind amplasarea unui crematoriu în proximitatea municipiului Cluj Napoca, la care au fost invitați candidații pentru alegerile parlamentare din  decembrie din oraș . In mod normal o asemenea dezbatere publica trebuia anunțată cu câteva zile înainte, tocmai pentru a se respecta principiul primar al oricărei inițiative de ordin civic supusa atenției și interesului public.  Pe de alta parte, în mod firesc, ar fi trebuit invitați și reprezentații firmei RDK Cremation la aceasta dezbatere, deoarece lipsa loc seamănă cu absenta pianistului într-un concert de pian. Probabil principiul western „nu trageți în pianist !” a funcționat ca metoda de lucru pentru organizatorii acestei dezbateri. Interesant este însă faptul ca aceiași fundație denunța nu cu mult timp în urma situația în care firma RDK Cremation a organizat în taina dezbaterea de mediu privind construirea crematoriului în cimitirul Manastur, idee preluata ulterior și de alți detractorii ai proiectului și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Romane. Prin urmare, eu găsesc acest eveniment ca fiind mai degrabă o întâlnire unde s-a discutat despre proiectul RDK Cremation decât o dezbatere. Se pare ca au fost 6 participanți (!!!!) dintre care 5 candidați la alegerile parlamentare, plus doi jurnaliști „numiți în acest scop”:

http://www.cluj-am.ro/social/masa-rotunda-pe-tema-crematoriului-uman-crematoriul-este-necesar-dar-in-afara-orasului.html

Recunosc ca n-am auzit în viata mea despre dezbateri publice cu sase participanți și nici despre jurnaliști desemnați special pentru asemenea evenimente. Cred ca și conferințele de presa ale echipelor de fotbal din liga a treia aduna mai multi jurnaliști, însă organizatorii s-au gândit ca ar fi mai potrivit o discuție intre „specialiști” și nu una publica. Prin urmare, „dezbaterea” putea avea loc foarte bine într-o stație de autobuz sau, cu indulgenta, într-un lift.

Trecând la miezul problemei semnificația acestei dezbateri tine cred de angoasa faptului ca RDK Cremation ar transa în instanta, după cum ar fi si normal, situația cu amplasarea crematoriului in Cluj Napoca. Si asa, organizatorii s-au gândit c-ar fi bine sa organizeze o „dezbatere”, dar nu „mare”, ci „maruntica”, ca sa mai economisească din cheltuielile cu cafeaua și covrigeii.

In afara lui Mircia (ma doare măseaua când aud acest prenume) Giurgiu (vehement anticremationist) toți ceilalți candidați s-au pronunțat pentru construirea crematoriului in afara orașului, Cel mai limpede in discurs mi-a parut consilierul UDMR Botond care a arătat, printre rânduri, ca atitudinea Fundației Părinti Clujeni s-a suprapus cu cea a Bisericii Ortodoxe Romane.

Oricum, o asemenea dezbatere trebuia organizata înainte ca marea montare a cetățenilor împotriva cremațiunii sa aibă loc. Acum e tardiv, însă ca și fațadă pentru ochii proștilor (promoție Colgate anti crematoriu 2 (Fundația Părinti Clujeni si BOR) +1 (candidații la alegerile parlamentare)= 6 participanți !!!) este în regula…

In consecință raportez: întâlnirea a fost bifata, cheltuielile cu covrigeii și cafeaua au fost minime, soborul de preoți ortodocși a lipsit fizic, dar nu spiritual…

19.08.2012

Nimic nu-i intamplator, dupa scandalurile cu tentativele de a deschide crematorii in Transilvania, prin initiativa privata: in sedinta din 5 iulie 2012 Sinodul BOR  a accentuat faptul ca incinerarea este o practica interzisa crestinilor ortodocsi (http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/religie-cultura-religie/incinerarea-mortilor-interzisa-de-sfantul-sinod-al-bisericii-ortodoxe-romane-109416.html ). De fapt, formularea corecta ar fi incinerarea este o „practica refuzata” de catre BOR celor ce o aleg. Deciziile din 1928 si 1933 au fosr reconfirmate cu unele adaugiri. Este vorba despre o decizie in sapte puncte, care la o analiza atenta pot duce la concluzii semnificative:
– BOR incerca sa impuna un monopol-dictatura, impunand cu forta inhumarea – preotului trebuie sa i se dea raportul de catre familia defunctului asupra cimitirului unde va fi inhumat;
– Nu cunoastem state unde incinerarea ar fi obligatorie, decizia BOR in aceasta directie continand o grava eroare (tarile cu rata mare a incinerarii, aproape absoluta, se bazeaza pe necesitatea crematiunii in aceste state si nu pe obligativitatea lor impusa prin lege);
– Este greu de crezut ca  interzicerea accesul unor preoti caterisiti de catre BOR in cimitire si crematorii va putea fi realizat. Amenintarea acestora, cu repercursiuni penale, este iarasi o eroare din moment ce acestia, fiind caterisiti, nu mai fac parte din randurile clerului ortodox;
Marea noutate fata de deciziile din 1928 si 1933 este invocarea aspectelor financiare ca motivatie a crematiunii – iar preotii ortodocsi sunt indemnati sa gasesca solutii. Este greu de crezut ca acest lucru se va realiza in conditiile nebuniei cu constructiile de biserici si alte nevoi gratuite ale preotimii ortodoxe, pe spinarea credulilor enoriasi.

In rest asistam la aceeasi retorica anticrematiune fosilizata utilizata de BOR de aproape un secol.

Mai mult BOR incerca sa impuna monopol si pe ultimul drum sau ultimul popas, infiintand Departamentul de Cimitire si lansand o ofensiva nejustificata impotriva cimitirelor particulare: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/se-ascute-lupta-pentru-vesnicie-sfantul-sinod-ortodox-vrea-sa-puna-monopol-pe-moarte.html
Daca ar fi vorba despre o incercare de rezolvare a crizei locurilor de veci, prin aceasta initiativa, n-am comenta nimic, insa aici este vorba despre o chestiune mai ampla: transformarea tot mai mult a BOR in SRL. Ar fi momentul ca proprietarii de cimitire particulare si persoanele din industria funerara romaneasca sa reactioneze la aceste initiative ale BOR. Este nevoie de o Asociatie a Intreprinzatorilor Particulari din Industria Funerara din Romania, REALA si CREDIBILA care sa poata reactiona in fata acestei ofensive nejustificate si lacome dupa „argintii lui Iuda” a BOR.

6.07.2012

1. Moment ISTORIC: problemele pe care domnul Dorin Gherghev le-a intampinat la Osorhei, Oradea, in mod nejustificat, la fel ca si cele de la Cluj, pentru firma RDK Cremation, s-au dovedit a fi doar o infrangere temporara – la Oradea, domnul Gherghev a reusit sa deschida cel de al treilea crematoriu din Romania! Pana la urma perseverenta, spiritul de invingator si mai ales justetea crematiunii, datorata utilitatii sale publice a triumfat si astfel vorbim despre un moment istoric. Domnul Gherghev ne-a comunicat telefonic aceasta informatie iar acum cateva zile domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele asociatiei noastre, a vizitat deja acest crematoriu. Sper sa pot sa-l vad si eu cat de repede. Amurg. Romanian Cremation Association adreseaza public felicitari domnului Gherghev si isi exprima regretul ca n-a putut sa faca mai mult pentru dansul, in acele momente crunte de imensa presiune exercitata acum cateva luni, legate de proiectul crematoriului de la Osorhei. Vom informa International Federation Cremation si Cremation Society of Great Britain despre acesta mare REALIZARE, pe care o consideram drept capul de pod al unei viitoare expansiunii a crematiunii la noi. Ideile preconcepute vor fi daramate la fel si rezistenta nejustificata fata de crematiune prin asemenea initiative, de-a dreptul eroice! Felicitari domnule Gherghev si mult succes va dorim!
Pare suspecta tacerea presei romanesti fata de acest moment dar avem un precendent: in iulie 1994 cand s-a inaugurat crematoriul Vitan Barzesti la fel s-a inregistrat aceiasi tacere. Dar acesta tacere nu demonstreaza decat justetea crematiunii, care poate fi considera o practica normala intr-o tara europeana a anului 2012! Vom reveni cu detalii despre acest crematoriu.

2. Saptamana aceasta am vizitat crematoriul din Odessa, Ucraina. Voi oferi in detaliu, mai tarziu, elemente despre acest crematoriu,  impresionat prin inestetica constructiei, dar si prin gradul sau inalt de asezamant de utilitate publica, pentru spatiul care-l acopera. Cel mai important lucru este faptul ca Biserica Ortodoxa din Ucraina permite incinerarea, eu asistand la crematoriul din Odessa la ceva ce nu credeam posibil: serviciu religios oficiat de catre un preot ortodox in incinta unui crematoriu uman! Biserica Ortodoxa Romana ar putea lua drept exemplu o asemenea realitate !

26.05.2012

Motive diverse au determinat sa nu mai avem o regularitate in aceasta rubrica de noutati a asociatiei noastre. Dar principalul motiv a acestei situatii sunt slabele noutati in domeniu, dovada clara a unui imobilism ce inca persista. Probabil, nu se va petrece mare lucru pe taramul crematiunii la noi in acest an, fiind vorba si despre o miza electorala.
Cu toate acestea au aparut cateva elemente noi:

1. Sunt in discutii avansate cu o firma din Ungaria pentru a demara constructia unui crematoriu, firma cu care vom incheia un parteneriat.  Avem locatia, pe care din motive obiective n-o dezvaluim inca, si speram ca anul viitor sa finalizam acest proiect. Vom oferi detalii la momentul oportun.

2. Doua recenzii elogioase inregistreaza cartea mea asupra crematiunii in Romania moderna semnate de catre Adriana Teodorescu si Stefan Borbelyhttp://www.revistatribuna.ro/doc_db_site/tribuna/4f66d9d088020228.pdf http://www.contemporanul.ro/articol.php?idarticol=452 aparute in revista clujeana Tribuna si in Contemporanul.

3. Asociatia noastra se va implica in retiparirea scrierilor cremationiste ale arhimandritului ortodox Calinic I. Popp Serboianu. Studiile acestuia grupate sub titlul Crematiunea si religia crestina, publicate intre 1934-1939, sunt reeditate sunt forma unei editii critice ingrijite de catre Marius Rotar. Cartea (220 pagini) va aparea la Editura Institutului European din Iasi, fiind disponibila in librarii din luna septembrie 2012.

4. Ziarul Libertatea a semnalat saptamana trecuta o serie de  nereguli  la Crematoriul Vitan Barzesti din Bucuresti: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/crematoriu-respectare-lege-succes-libertatea-395839.html

18.03.2012

1. Ca in fiecare an la Bologna (Italia) se organizeaza unul dintre cele mai mari si importante targuri funerare din Europa: TANEXPO 2012 (http://www.tanexpo.com/index.html?lng=2) intre 23-25 martie. Asociatia noastra va fi prezenta la acest important moment prin domnii vicepresedinti Cosmin Bodrean si Constantin Musescu. Nu vom avea un stand propriu, ci doar vom fi prezenti acolo pentru a lua pulsul ultimelor evolutii in domeniu funerar din Europa.

2. Site-ul realitatea.net a postat zilele trecute un clip despre cum se realizeaza o incinerare umana. Dincolo de subtitlul acestei stiri („operatiunea de incinerare a unui cadavru  te poate ingrozi” – de parca operatiunea de putrezire intr-un mormant ar fi un spectacol feeric!!!) clipul este relevant pentru cei care n-au vazut niciodata asa ceva: http://www.realitatea.net/cum-se-incinereaza-un-cadavru-uman-video_923944.html
Eu am avut de 3 ori ocazia sa ma uit pe vizorul unui incinerator cum arde un cadavru si nu m-a ingrozit absolut nimic.

3. Saptamana trecut a decedat la varsta de 82 de ani  Serban Radulescu Zoner, istoric, detinut politic, deputat in Parlamentul Romaniei (1992-2000), presedinte al Aliantei Civice (2001-2007). A fost incinerat la Crematoriul Vitan Barzesti. Dumnezeu sa-l odihneasca!

13.03.2012

1. Ca in fiecare an revista Pharos a publicat statistica mondiala a incinerarilor. Pentru 2010 ni se par semnificative urmatoarele state:

Japan 1545 crematorii 99.94 % proportia incinerarilor
USA (2009) 2113 crematorii 40.62% proportia incinerarilor fata de inhumare
Switzerland 28 crematorii 85.18 % proportia incinerarilor (cea mai ridicata rata a incinerarii din Europa)
Czech Republic 27 crematorii  80.87 % proportia incinerarilor
Sweden 66 crematorii 76.86 % proportia incinerarilor
UK 260 crematorii 73.15 % proportia incinerarilor
Hungary (2004) 12 crematorii 12 36.25 % proportia incinerarilor
Bulgaria (2007) 1 crematoriu 1 5.08 % proportia incinerarilor
Serbia 2 crematorii  proportia incinerarilor necunoscuta
Romania 1 crematoriu 0.33% proportia incinerarilor

Asadar Romania are un singur crematoriu functional (Vitan Barzesti) iar proportia incinerarilor este sub 1%. Prin urmare, retorica anticremationista ortodoxa nu prea are ce critica, fiind vorba despre o practica nu prea raspandita la noi. Probabil aceasta proportie creste usor dar nu cred ca depaseste 1% daca avem in vedere faptul ca unele firme de pompe funebre din Transilvania si Banat efectueaza incinerari la crematorii din Ungaria (datorita costurilor mai scazute). Astfel, se poate considera ca retorica anticremationista ortodoxa are mai degraba un caracter de preventie a dezvoltarii crematiunii in Romania. Insa va veni si momentul cand lucrurile se vor schimba. Cred ca vorbele lui Gandhi sunt cele mai potrivite pentru aceasta situatie: „la inceput te ignora, apoi rad de tine, apoi te combat si in final tu… invingi!”. De asemenea, revista Pharos arata ca Amurg. Romanian Cremation Association este unicul organism cremationist din Romania, prezentand nominal si numele presedintelui, a celor doi vicepresedinti si a secretarului asociatiei. Intre timp a crescut si numarul membrilor asociatiei: pana in acest moment suntem 38!

2. Ca in fiecare an puteti directiona cei 2% inspre asociatia noastra. Foarte curand vom reinnoi datele noastre de identificare de pe site pentru a directiona acesti 2%, daca doriti, inspre Amurg. Este poate unica ocazie de a va demonstra atasamentul fata de cauza cremationista. Noi nu avem nici atatia membri, nici simpatizanti ca alte asociatii, nu plasam prin birouri pliante, nu avem nici „biserici” prin care sa manipulam populatia, nu trimitem mailuri aiurea cersind 2%, nu suntem sub tutela niciunei biserici, partid sau patron, ci  suntem doar sub „dictatura” propriei noastre alegeri de a fi arsi dupa moarte. Daca aveti acelasi crez ca si noi ne puteti ajuta cu cei 2%. Nu impunem nimanui nimic, dar nici nu acceptam ca sa ni se impuna faptul de a putrezi dupa moarte! Si nu suntem pagani, iar cei mai multi dintre noi sunt crestini ortodocsi!

26.02.2012

Nu s-au mai petrecut lucruri spectaculoase in cazul crematiunii in tara noastra in ultima luna, dupa scandalul RDK Cremation de la Cluj. Aceasta ar fi concluzia, dar incet-incet lucrurile au pornit si se misca. De pilda, in ultima luna am fost contactati de trei ori pentru a oferi consultanta privind deschiderea de crematorii in Transilvania. Desigur, aceste initiative sunt la nivel de idee, insa dupa cum orice lucru are un inceput speram sa vedem si finalitatea. Reamintim, inca o data tuturor, ca Amurg. Romanian Cremation Association sprijina, in mod public, orice initiativa in domeniu. Ca o paranteza, dupa cele intamplate la Cluj, ne-am ambitionat in sensul de a gasi locatii potrivite pentru crematorii in Transilvania si pana acum am gasit cel putin vreo patru. Asadar, Amurg. Romanian Cremation Association este capabila, prin parghiile internationale ce le detine, prin experienta si entuziasmul membrilor sai sa ofere solutii si la o asemenea problema (falsa de altfel si scornita de cei care se opun dezvoltarii crematiunii la noi – „distanta minima” de prima locuinta si „poluarea”).

Dl. lector univ. dr. Radu Petru Muresan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, „marele meu prieten”, dupa cum mi s-a relatat (omul ce ma adulmeca si ma asteapta la cotitura ca sa-mi aplice o „corectie” pentru pacatele mele cremationiste) publica in ultimul numar din Studia Babes Boylai. seria Theologia Orthodoxa, nr. 2/2011, p.283-294 un articol despre crematiune in Romania (sub masca analizei unor necrologuri). Nu discut calitatea stiintifica, intrucat ceea ce dansul analizeaza nu este o investigatie stiintifica ci un punct de vedere subiectiv (al Bisericii Ortodoxe Romane), ci punctez, pe scurt cateva erori majore si intentionate ale autorului:

1. Conferinta Dying and Death n-a organizat-o Amurg. Romanian Cremation Association. Asociatia noastra a fost doar partener. Nu este o conferinta cremationista ci una stiintifica la care pana acum au participat cercetatori din peste 30 de tari. Dovada acestui fapt este ca in trei randuri inclusiv preoti ortodocsi, angrenati in campul academic, au luat parte la acesta conferinta. Il invit si pe dansul sa participe, sa vada ca nu ardem pe nimeni, ci discutam cu adevarat la un inalt nivel stiintific. Anul trecut au fost 86 de participanti din 19 tari *dintre care 54 de straini. Atentie: este vorba despre o conferinta stiintifica asupra muririi si mortii, nu despre crematiune (crematiunea este doar o sectie in cadrul conferintei).

2. Grantul CNCS pe care il pomeneste nu este castigat de asociatie ci de mine, in calitate de cercetator intr-o universitate. Dl. Radu Petru Muresan cu siguranta stie acest lucru dar nu-l spune. Iar dansul ar trebui sa stie si conditiile extrem de pretentioase ce au trebuit sa fie indeplinite pentru a primi finantare, plus faptul ca a fost o competitie. Habar n-am daca dansul a castigat vreodata un asemenea proiect, insa ar trebui macar sa aprecieze faptul ca nu calitatea mea de cremationist a dus la castigarea acestui grant, ci activitatea mea stiintifica.

3. Daca ceea ce eu scriu despre crematiune este o apologie, nu inteleg de ce dansul foloseste in articolul sau date din studiile mele. Nu se teme ca sunt inventii? Si il rog sa nu mai preia citate din citatele pe care eu le-am gasit si folosit pentru carte, pentru ca tot plagiat se numeste. In aparatul critic se utilizeaza „Apud.” sau „conform”. Valabil si pentru o serie de alte trimiteri *la notele de subsol pe care dansul le face.

4. Radu D. Rosetti, nu Radu Rosetti, sunt doua persoane diferite.

5. Vedeti ca generalizati in studiu: nu toate Bisericile Crestine sunt anticrematiune, dar nu scoateti un cuvant despre acest lucru.

6. De ce nu ne explicati pentru ce motiv in necrologurile analizate apare faptul ca slujba inmormantarii pentru cei incinerati se face in diverse Biserici ortodoxe din Bucuresti de catre confratii dvs.? Uitati-va mai atent pe acele necrologuri si eventual identificati mai multe *gasiti in cartea mea destule…

Articolul dl. Radu Petru Muresan il puteti citi aici: http://studia.ubbcluj.ro/download/pdf/675.pdf (pp.283-294). Ar fi mai multe de spus dar ma opresc aici, multumindu-i dl. Radu Petru Muresan pentru atentia si „dragostea” crestineasca pe care mi-o ofera!

19.01.2012

Consiliul Local Cluj Napoca a decis: fara crematoriu in urbea de pe Somes: http://www.buzznews.ro/2012/01/19/crematoriul-uman-proiectat-pentru-manastur-nu-se-mai-construieste-a-decis-consiliul-local/ Nici in cimitirul Manastur si nici in vreo locatie care tine de acest municipiu. Este o decizie previzibila, pe jumatate, dar n-am crezut ca se va duce pana la capat, in sensul in care Cluj va deveni un teritoriu interzis crematiunii. Suntem mahniti si suntem alaturi de RDK Cremation, pe care ii vom sustine in continuare in toate demersurile lor. Ar trebui ca data de 19 ianuarie sa fie decretata drept ziua anticrematiunii in Romania si sunt convins ca auzind de o asemenea idee,  Biserica Ortodoxa Romana ar „pronunta” aceasta zi drept o sarbatoare oficiala, cu litere rosii in calendare… La ce influenta au prelatii ortodocsi si la ce ahitiati dupa voturi sunt politicienii nostri, am putea asista pe viitor la o noua zi libera pentru romani…Rusine!

Doua chestiuni vreau sa accentuez:

1. Amurg. Romanian Cremation Associtation a facut tot ce a depins de noi pentru acest proiect RDK Cremation.

2. Vom continua sa sprijinim pe orice doreste sa dezvolte crematiunea in Romania. Avem parghiile necesare pentru acest lucru, mai ales conexiuni pe plan international, suntem devotati cauzei si credem cu taria in viitorul acestei practicii in tara noastra. Noi stim ca intr-o zi  nu va mai exista inca un crematoriu, ci inca cel putin 4 crematorii in Romania. In acel moment, Amurg. Romanian Cremation Association va proceda ca si in cazul german: se va autodesfinta deoarece scopul pentru care a fost creata va fi atins. Pana atunci, vom continua lupta oriunde si cu oricine!

18.01. 2012

Maine, 19.01. 2011, Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca va anula, intr-o maniera lipsita de acoperire legala, contractul de asociere cu RDK Cremation, pentru edificarea unui crematoriu uman in cimitirul Manastur. Din nefericire, traim intr-o dictatura a preotilor ortodocsi si a indivizilor marunti care cauta sa profite de ignoranta si ideile preconcepute ale publicului larg asupra incinerarii. International Federation Cremation a trimis o scrisoare Consiliului Local din Cluj Napoca, punandu-se la dispozitia acestuia pentru orice informatii referitoare la legislatia incinerarii si tematica poluarii (inexistenta, de altfel). IFC indeamna la prudenta. International Federation Cremation (IFC) este organismul care patroneaza din 1937 destinele miscarii cremationiste mondiale si din 1996 IFC are rol consultativ in cadrul Consiliului Economic si Social al Organizatiei Natiunilor Unite. IFC are peste 80 de membri (diverse asociatii si societati), din peste 30 de state de pe intreg mapamondul. RDK Cremation si Amurg. Romanian Cremation Association vor urma pasii legali impotriva acestei decizii arbitrare a Consiliului Local din Cluj Napoca (decizia a fost luata – chiar daca inca n-a fost dezbatuta – si, mai ales,  inainte sa fie consultate organismele abilitate  in acest sens si  sub presiunea unor argumente nestiintifice). Vom reveni in curand cu detalii.

14.01.2012

Sansele ca proiectul RDK Cremation sa devina realitate se pare ca scad, in mod considerabil: consilierii locali PDL (majoritari) vor solicita in sedinta Consiliului Local al municipiului din 19 ianuarie 2012 anularea contractului de asociare cu aceasta firma (era de altfel un scenariu previzibil, tinand cont de alegerile ce vin) – http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Consilierii_PDL_Cluj-Napoca_nu_mai_vor_crematoriu_in_Manastur_0_626937558.html

Motivatia esentiala acestui gest, dupa cum se poate vedea, nu este nici opinia cetatenilor si nici problemele tehnice, ci in principal  ” respectul faţă de valorile morale şi de doctrina Bisericii creştine (trebuia sa se precize ca este vorba de Biserica Ortodoxa), de tradiţiile comunităţii”.  Din acest punct de vedere, ceea ce am afirmat atat legat de acel mars anticrematiune (http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Universitarul_Marius_Rotar-_-Preotii_nu_trebuiau_sa_participe_la_marsul_anti-crematoriu_0_626337635.html) cat si cu alte numeroase ocazii s-a adeverit: pozitia Bisericii Ortodoxe Romane fata de crematiune, influenta sa marcanta asupra populatiei se dovedeste inca odata decisiva. Dar daca se urmareste firul evolutiei evenimentelor de la Cluj se remarca faptul ca Mitropolitul Andrei, in interventiile sale prime asupra proiectului RDK Cremation, nu a invocat niciun moment aspectele tehnice ale crematiune ca baza a respingerii propunerii de a se edifica in Cluj Napoca un crematoriu. Abia mai tarziu acest motiv a aparut (si nu ca emanatie a Bisericii Ortodoxe), insa el este unul secundar (si ireal). Din acest punct de vedere Amurg. Romanian Cremation Association adreseaza o invitatie atat domnului Emil Stetco cat si domnului. Mircia Giurgiu de a vizita, pe banii asociatiei noastre, crematoriul de la Szeged pentru a se convinge atat de miros, de fum, cat si de efectul Auschwitz pe care le-au livrat cu inconstienta si ignoranta publicului.  Mai mult, preotul ortodox Dan Hognogi de la  Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăştur afirma cu o inocenta demna de Alba ca Zapada ca dansul nu a stiut nimic despre proiectul RDK Cremation decat pe 14 decembrie 2011 (!!!!!!!!). Este greu de crezut acest lucru in conditiile in care “seful” direct al dansului, Mitropolitul Andrei a adoptat o pozitie anticrematiune si anti RDK Cremation cu vreo doua luni inainte. Sau este posibil ca preotul Dan Hognoni sa traisca intr-un glob de sticla…

Mai nou aflam cu stupoare ca Fundatia Parintii Clujeni cer consilierilor locali sa prezinte scuze publice pentru “indrazneala” de a se fi asociat cu RDK Cremation. Asta ar insemna ca noi, cei care sustinem incinerarea, ar trebui sa facem rugaciuni de iertare in coate si in genunchi si la final sa ne dam singuri foc in pietele publice. N-ar fi exclus sa ni se ceara acest lucru. Totodata dl Mircea Dunca este din nou atacat, intr-un mod jignitor, de catre “imensul” ziarist Marius Salajean: http://www.napocanews.ro/2012/01/exclusiv-cum-sunt-mintiti-clujenii-de-echipa-rdk-cremation-administratorul-mircea-dunca-si-a-vandut-apartamentul-de-pe-str-govora.html

S-a vehiculat si faptul ca as fi luat bani de la RDK Cremation. Celor care cred acest lucru nu le doresc sa traiasca nu doar un an, o luna sau o saptamana, ci o zi sau o jumatate de zi din banii pe care eu sau Amurg. Romanian Cremation Association i-am luat de la RDK Cremation. Va garantez ca veti slabi fara sa mai fie nevoie de diete.

Ziarul Faclia trage concluzia: http://www.ziarulfaclia.ro/biserica-a-invins-politicienii-clujeni/ iar noi spunem doar atat: faptul ca doar intr-un singur an 2011 in doua dintre cele mai mari orase transilvane (Oradea si Cluj) au aparut si aproape au fost transpuse in realitate proiecte pentru edificarea de crematorii este SEMNUL CERT al unei viitoare explozii a crematiunii la noi. Si nu va impacientati, pana la urma, atat dl Gherghev de la Oradea, cat si RDK Cremation impreuna cu Amurg. Romanian Cremation Association vor ridica crematorii in aceste orase. Si vor urma si altele… In orice caz pe 19 ianuarie RDK Cremation sustinuta de Amurg. Romanian Cremation Association isi va sustine punctul de vedere in sedinta Consiliului Local din Cluj Napoca, insa daca sedinta este publica, cred ca anticremationistii vor face imposibil acest lucru.  Si atunci ma intreb: n-ar fi mai bine ca aceia care resping incinerarea si se plang ca nu gasesc locuri de veci in marile orase sa-si trimita decedatii pe Luna, sau sa-i impaieze sau, mai bine, sa ceara parohiilor ortodoxe sa gaseasca solutii!

12.01.2012

Marsul anticrematiune de ieri de la Cluj a numarat in jur de 300 de participanti, desi unele surse exagereaza in acest sens (napocanews, de pilda). Amurg. Romanian Cremation Association a avut un reprezentant printre participanti ce ne-a relatat din 20 in 20 de minute ce se intampla. Nu-i dam numele ca sa nu fie urmarit prin Cluj, de catre anticremationisti. Cateva scurte observatii asupra a ceea ce s-a intamplat ieri:

1. A fost o manifestare anticrematiune, nu doar una impotriva RDK Cremation. Prezenta preotilor ortodocsi, care au deschis si discursurile rostite, prezenta care s-a manifestat pe toata durata marsului, certifica acest lucru. De asemenea acest lucru este confirmat si prin luarile de pozitie pe care majoritatea participantilor le-au avut la diversele posturi de televiziune locale si in ziare. Daca, intr-adevar spiritul civic ar fi fost acela care i-a condus pe participanti, atunci cei care au organizat marsul trebuiau sa refuze categoric participarea preotilor ortodocsi, precum si implicarea oricaror factorilor politici. Acest lucru insa nu s-a intamplat, ceea ce arata inca odata orientarea direct anticrematiune a marsului.

2. Contestatarii proiectului trebuie sa inteleaga ca traim intr-o democratie indirecta si arareori participativa si din acest punct de vedere nu au fost consultati in privinta proiectului de catre consilierii locali care au votat asociarea cu RDK Cremation (consilieri si partide politice care acum, ca odinioara Sf. Petru, se dezic de propriul vot!).

3. Pregatim impreuna cu RDK Cremation o replica la ceea ce s-a vehiculat in presa si la marsul anticrematiune. Vom apela la International Federation Cremation, Cremation Society of Great Britain precum si la autoritatile abilitate (chiar instante) pentru demersul de fata. Sunt incalificabile jignirile aduse si zvonurile raspandite.

4. RDK Cremation a respectat prevederile legale privind investitia. Din acest punct de vedere, trebuie reamintit faptul ca in legislatia din Romania NU EXISTA nicio prevedere referitoare la distanta care ar trebui sa fie intre un crematoriu uman si prima locuinta (nici vorba despre 1 metru, 2 metri sau 200 metri asa cum s-a vehiculat). De asemenea, problema emisiilor realizate in urma incinerarii este discutabila, iar argumentelor contestatarilor o sa le aducem contraargumente. Doar un asemenea contraargument scurt pentru azi: in Japonia rata crematiunii este de 99,94% asadar este greu de crezut ca reglementerea cu distanta se aplica, mai ales ca este vorba despre aglomerari urbane. In  Marea Britanie distanta reglementata este de 100 yarzi (91,4 metri) dar cu acordul locuitorilor distanta poate scadea. In plus, daca vorbim despre curentii de aer din Cluj, ma intreb ce mi-e 40, 100, 200 sau 400 de metri invocati? Adevarul este ca invocarea distantei este o gogoasa vanduta de catre anticremationisti. Cauza principala a nemultumirii oamenilor obisnuiti fata de proiect este disconfortul psihic al faptul de a sti ca in apropierea propriei locuinte se ard cadavre. Acesta este miezul, iar pentru o coaja solida ce sa explice diverse atitudini, vorbim despre alti factori inserati de catre anticremationisti: emanatii, distante care tin sau nu de fratii Grimm si, in special, despre “anti crestina” crematiune. Din acest, punct de vedere, asa cum a declarat dl. Marius Rotar, presedinte asociatiei, protestul cetatenilor din Cluj poate fi inteles.

5. Doar ziarul Adevarul de Cluj prezinta astazi si un punct de vedere al RDK Cremation si Amurg. Romanian Cremation Association privind scandalul iscat (http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Batalia_de_la_Cluj-_300_de_clujeni_impotriva_a_1-500_de_cadavre_0_626337399.html). In rest, toti au ignorat punctul nostru de vedere, lansandu-se intr-o vanatoare de vrajitoare, cauzata de disperarea dupa voturile din alegerile de anul asta, tiraje mai mari ale ziarelor, ignoranta si idei preconcepute precum si manipulare. Oriunde in lumea civilizata si acuzatii sunt lasati sa vorbesca, insa in acest caz vorbim doar cu pumnul in gura. Dar, va asiguram, dragi nostri anticremationisti, ca nu vom TACEA si vom merge mai departe, chiar data voi credeti c-am pierdut o lupta!

11.01.2012

Cred ca din 1928 cand se inaugura crematoriul Cenusa, crematiunea n-a mai fost in atentia opiniei publice atat de mult,  dupa cum se intampla zilele acestea si mai ales azi.  Practic aproape orice ziar din Cluj dar si marile cotidiene nationale (EVZ, Adevarul, Romania Libera) aloca spatii largi tematicii.

Intentia firmei RDK Cremation de a construi un crematoriu in Cimitirul Manastur reprezinta motorul acestor reactii. Primaria orasului, fiind implicata in proiect, printr-un contract semnat cu firma mentionata, este si ea actor principal.  Aceasta ar fi o tabara. Minoritara, evident, datorita, pana la urma, slabei adeziuni la crematiune a populatiei si evident de lipsei aproape totale de cunostiinte asupra a ceea ce ar reprezenta, tehnic vorbind, arderea cadavrului. Cea de a doua tabara, adica cea impotriva proiectului, o reprezinta Mitropolia Ortodoxa a Clujului, prin persoana Mitropolitului Andrei Andreicut si un grup de clujeni din Manastur, speriati de efectele asupra mediului si sanatatii publice. Acestora li se adauga alti sustinatori, cu mai mari sau mai mici interese: nepoti ideologici ai lui “ilustrului” Gheorghe Funar, politicieni independenti, adica fara lapte de partid de unde sa mai poata fi alesi si anul acesta, politicieni din partidul de guvernamant sau de opozitie care realizeaza c-ar pierde voturi daca nu asculta “vocea” sau ficatul poporului, asa-zisi ziaristi, constienti ca subiectul se vinde foarte bine, determinand astfel un fel de competitie in presa locala pentru a gasi cele mai socante titluri si explicatii. Stranie situatie: intr-o saptamana aproape toti clujenii (dupa cum sublinieza presa) au devenit experti in crematiune si poluare (in emisiile de mercur, dioxina, sulf si ignoranta). Azi de la ora 12 are loc un mars care va intra, cu certitudine in istoria crematiunii din Romania. Datorita implicarii fatise a preotilor ortodocsi (http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Mars_al_tacerii_impotriva_crematoriului_uman_0_625137893.html) acest mars nu poate fi denumit doar unul anti RDK Cremation, asa cum se chinuie s-o faca de ceva vreme unii dintre contestatarii proiectului, precum si unii politicieni, vremelnici in functii publice, gen Mihai Hardau.
Este un MARS ANTICREMATIUNE, unde un rol esential in buna sa desfasurare si posibila groasa participare o au cateva parohii ortodoxe din Manastur. Ne-am abtinut in ultima vreme sa spunem acest lucru, insa paharul s-a umplut si repetam: ceea ce se intampla la Cluj este o actiune organizata impotriva crematiunii, nu doar impotriva unui proiect al unei firme de a construi un crematoriu. Dupa ce actionarii acestei firme au fost portretizati, acum cateva zile, intr-un mod absolut halucinant, despre urmasii lui Miklos Horty, azi Rares Bogdan ridica stacheta si mai sus:

”Nu sunt nici eu, poate nici alţii supăraţi neapărat pe domnii de la RDK Cremation, adică pe domnii Andras Zsolt Koss, Levente Zsolt Racz, pe tatăl acestuia, Ratz Csaba Pal şi pe maramureşeanul obraznic Duncan Mircea. Aceşti doctori Joseph Mengele al Clujului secolului 21 nu pot fi acuzaţi decât de faptul că vor să facă bani din carne de om. Din carne arsă de om. Ticăloşii sunt în altă parte. Ei sunt în Consiliul Local Cluj-Napoca şi în mod normal, dacă aceşti indivizi ar mai avea puţină onoare, ei ar demisiona”.

Dar orgasmul anticrematiune este atins in finalul articolului de catre domnul Rares Bogdan (nume si prenume de domnitor, dar articolul demonstreaza, cat de greu este sa le porti) –  (http://ziuadecj.realitatea.net/editorial/crematoriu-pentru-ticalosi–81590.html):

”Mă bucur foarte mult că atunci când am susţinut alături de alţi credincioşi ortodocşi ai “Mitropoliei Înaltului Bartolomeu” “soluţia Andrei de Alba Iulia” nu m-am înşelat. Reacţia Mitropolitului Nostru Andrei dovedeşte că pe scaunul lăsat liber de Înaltul Părinte Bartolomeu a venit un demn urmaş, care va face totul pentru a-i cinsti acestuia memoria. Reacţia Mitropolitului Andrei şi cea a episcopului Florentin Crihălmeanu dau dovada unor ierarhi ai Bisericilor care respectă tradiţiile şi cuvântul Sfintei Scripturi, chiar dacă acest lucru le aduce adversari lumeşti printre politicienii vremelnici. Doamne ajută!”

Eu n-am informatii cum ca episcopul Florentin Crihălmeanu ar fi si dansul impotriva proiectului stiut fiind faptul ca Biserica Catolica este mai relaxata intr-ale crematiunii decat cea Ortodoxa. Dar acest lucru nu conteaza mult. Conteaza doar faptul ca arsenalul anticrematiune se imbogateste tot mai mult, iar ceea ce se va intampla astazi la Cluj, va fi o noua “dovada” a tolerantei, a dialogului, a bunului simt si a echilibrului, ce ne caracterizeaza.  Promit ca o sa facem o comanda de tricouri cu sigla asociatiei noastre, iar sub aceasta o sa inscriptionam numele lui Miklos Horty si a lui Mengele, ca semn de apreciere pentru toti cei care ne califica intr-un asemenea hal. Sa le fie tarana usoara si viermii grasi deasupra, noi vom prefera intotdeauna cenusa si urna! Ma astept diseara ca la unele posturi de televiziune, sa apara si “expertii” care se vor hrani din hoitul “dezbaterii”. Pofta buna, tuturor!

10.01.2012

1. Din pacate, la Cluj Napoca proiectul RDK Cremation intampina serioase probleme, datorita presiunilor diverse la care a fost supus. Scenariul este aproape similar cu cel de la Osorhei, Oradea. Primaria orasului a decis ca orice demers privind punerea sa in practica sa fie stopat, pana cand Centrul Regional de Sanatate Publica nu va isi va preciza un punct de vedere.  Dincolo de argumentele mai mult sau mai putin fondate ale contestarilor proiectului (am putea sa le analizam in detaliu, demontandu-ne), dincolo de patima, ignoranta, aroganta sau rea vointa, noi cei care sunt de partea RDK Cremation ne punem intrebarea ce anume  s-ar mai putea face pentru ca sa fie posibil edificarea unui crematoriu in acest oras. In acest moment, cea mai plauzibila solutie ar fi ca Primaria Cluj sa aloce un alt spatiu pentru edificarea crematoriului. Ar fi poate solutia optima, dar ar intarzia mult transpunerea in realitate a crematiunii in acest oras.  In al doilea rand eu cred c-ar trebui sa apelam la International Federation Cremation si la Cremation Society of Great Britain pentru a ne sustine, solicitandu-le suportul tehnic si moral. Ceea ce ma “arde” este insa urmatoarea intrebare: carei investitii din Cluj Napoca i s-a mai dat o marja de “periculozitate” de 0,1% (adica minimul absolut) pentru a se realiza (conform spuselor primarului Clujului) ?

Asteptam cu interesa marsul anticrematiune de maine, care are si binecuvantarea Mitropolitului Andreicut si care va fi anuntata – cum se putea altfel – si de catre preotii ortodocsi enoriasilor.  Vom avea un reprezentant al asociatiei noastre la acest mars si speram sa ramana intreg fizic dupa ce va asista la acest eveniment si ne va relata ceea ce se va întâmpla.

Amurg. Romanian Cremation Association isi reafirma inca odata sprijinul fata de proiectul RDK Cremation, solicitand, in mod public, utilizarea unor unitati de masura similare in disputa pro si contra crematoriu uman in urbea de pe Somes.

2. Dupa cum se poate vedea am afisat rezultatele concursului nostru. Ionut Stanescu este castigatorului. Toti castigatorii vor fi contactati prin email pentru expedierea premiilor. Premiile vor fi expediate pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012. Multumim tuturor celor care au participat.

Cred ca vom organiza un nou concurs – “De ce n-as alege incinerarea !” Nu este vreo gluma! In curand vom anunta acest lucruin mod public. Noi suntem deschisi inspre dialog, atata timp cat nu jignim, cat nu generalizam si cat nu folosim topoare, furci sau coasa ca argumente finale!

8.01.2012

Se ascut săbiile la Cluj fata de proiectul RDK Cremation de a construi un crematoriu in Cimitirul Manastur. Curios este faptul ca pana de curând au existat putine voci care au fost împotriva, dar de cateva săptămâni, a devenit o moda in a fi împotriva acestui proiect. Articole in presa, memorii, marșuri ale tăceri, politicieni, fosti si viitori candidati la Primaria Clujului, profesori ingineri (dar nu doctori) îngroașă rândurile contestatarilor ce incet-incet formeaza un fel de stup anticrematiune. Matca o știm cu toti insa rămâne ascunsa.

Ionut Tene ne demonstreaza intr-un articol

http://www.buzznews.ro/2012/01/07/rdk-cremation-vrea-sa-incinerze-in-mana%C8%99tur-10-15-cadavre-umane-pe-zi-%C8%99i-48-doar-%E2%80%9Cin-cazuri-extreme%E2%80%9D

cum poate fi lărgit inventarul anticrematiune, trimițându-ne, in mod absolut halucinant si cu iz de Petre Ispirescu, la Miklos Horty si la un presupus crematoriu uman ce ar fi funcționat in Cluj, pana in 1992. Acel crematoriu pe care il invoca o fi funcționat doar în fanteziile sale jurnaliste legionare.

http://www.buzznews.ro/2012/01/07/rdk-cremation-vrea-sa-incinerze-in-mana%C8%99tur-10-15-cadavre-umane-pe-zi-%C8%99i-48-doar-%E2%80%9Cin-cazuri-extreme%E2%80%9D

un articol usor ironic si părtinitor anti RDK Cremation. Cifra de10-15 incinerări pe zi este fantezista, iar domnule Stetco, in Marea Britanie, crematoriile pot fi construite la 100 de yarzi de o locuință. Transformați yarzi in metri sa vedeti ca sunt mai putin de 200. Si, lăsați-o mai ușurel cu emisiile de mercur si dioxina pentru ca nici in tarile super avansate in ale cremațiunii, nu exista studii complete asupra acestui subiect si slava domnului cei de acolo traiesc cu aproape un deceniu mai mult decât cei din tara noastră.

Mai nou Mihai Hardau deputat PDL s-a alăturat contestatarilor, DOAR VIN ALEGERILE, NU?

6.01.2012

Deşi s-au scurs doar câteva zile din acest an, deja au început mişcările de “trupe” pe teritoriul cremaţiunii:

1.  Iarăşi a aparut un val de articole anti proiectul RDK Cremation in presa clujeană, pe acelasi refren dezacordat al poluării prin edificarea unui crematoriu in Cimitirul Mănăştur: http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/crematoriul-din-manastur-otrava-cu-mercur-pentru-clujeni-212787/ http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/crematoriul-din-manastur-incinge-spiritele-in-cluj-212742/

Emil Ștețco, din cadrul asociației Părinți Clujeni, se metamorfozeaza în portavocea contestatarilor. Ceea ce este paradoxal este faptul ca contestatarii vorbesc despre superficialitate si partinire desi ignoranta ii caracterizeaza in momentul in care initiaza o asemenea discutie (scuzati, nu este discutie, ci monolog). Merita brevetata ideea stupida enuntata a “efectul auschwitz”, drept caracterizare a proiectului RDK Cremation, plus invocarea emisilor de mercur (ireală) etc. … un fel de zacuscă râncedă anticremaţiune.

2. Este regretabil ca iarasi elementul politic se implică: deputatul Mircia Giurgiu, simtind rost de ceva voturi in perspectiva viitoarelor alegeri, a propus organizarea unui marş “anti crematoriu” al tacerii la Cluj. Se pare ca acest marş (sau galop?) a fost aprobat de catre Primaria Clujului: http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/protestul-impotriva-crematoriul-a-fost-aprobat-212804/ Probabil iarasi vom auzi scandari ce frizeaza  sau “frezează” penibilul gen “Nu vrem Crematoriu!”, o marca a “spirtului” civic anticrematiune. 11 ianuarie va fi data marsului, iar organizatorii se asteapta la 100 de participanti (cam putini, daca, dupa cum se precizeaza in presa clujeana, “clujenii” vor fi “otraviti” cu mercur, prin acest proiect).

Este interesant faptul ca majoritatea fostilor colegi de partid ai domnului Mircia Giurgiu au votat pentru acest proiect in sedinta Consiliului Local clujean.

3. Este posibil ca impreuna cu RDK Cremation sa formulam o declaratie de presa fata de toate aceste evenimente si reactii. Mi se pare normală, in virtutea dreptului la replică şi, mai ales, avand in vedere dezinformarile si manipularile operate. NOI chiar VREM CREMATORIU …

5.01.2012

Din motive obiective (unul dintre membrii juriului este plecat din tara) suntem nevoiti sa amanam pana pe data de 9 ianuarie rezultatele finale ale concursului nostru “De ce as alege incinerarea?”

Ne cerem scuze pentru aceasta intarziere.

30.12.2011

Se pare ca spiritul sau “spirtul” civic a invins la Osorhei si nu se mai face crematoriu: http://crisana.ro/stiri/actualitate-13/fara-crematoriu-la-osorhei–118100.html
Primarul, la presiunea satenilor, va anula contractul de inchiriere a unui teren din cimitirul reformat al localitatii si astfel firma Phoenix Cremation Service nu va mai avea loc unde sa ridice crematoriul, chiar daca va avea toate aprobarile necesare. Asa se intampla cand “spirtul” civic invinge… o intrebare sau doua  mai persista: cati dintre cei care au protestat impotriva acestui proiect au vazut in viata lor un crematoriu si au idee despre ce se intampla acolo, din punct de vedere tehnologic? Si mai ales cum se rezolva criza locurilor de veci? Trebuie sa intelegem ca la anul vor fi alegeri iar acel Primar nu putea sa-si taie craca singur de sub picioare! Trebuie sa intelegem ca incinerarea era un lucru “absolut necrestinesc” (Mitropolitul Andrei al Clujului)! Trebuie sa intelegem ca prin crematorii vom inhala cenusa ca si in lagarele naziste, dupa spusa unui “ziarist de geniu” din Cluj! Toate sunt “adevarate”, dar ce ne facem cand nu mai sunt locuri de inhumare in orase, cum este cazul la Oradea. Dl. Gherghev a spus ca la Oradea s-a ajuns sa fie umpluta o groapa de gunoi cu pamant ca sa mai apara ceva locuri de veci aici. Nu doriti crematoriu? Foarte bine… atunci nu va ramane decat sa va impaiati mortii, intrucat locuri de veci in orase n-o sa mai fie! Stim cu toti cine se bucura cel mai mult de aceasta situatie, dar ei continua sa ne condamane si nu aduc nicio solutie. Doar ne spun ca din tarana suntem si in tarana vom merge. Rezolva acest citat criza locurilor de veci din orase???? Si, intre noi fie, vorba, acest citat nici nu este unul anticremationist, ci rupt din context si interpretat impotriva noastra.

29.12.2012

Cu toate ca doar cateva zile ne mai despart de sfarsitul anului, fiind, in mod teoretic, o perioada de vacanta si recuperare dupa un an dificil, in ultima saptamana au aparut cateva importante evenimente legate de tematica crematiunii in tara noastra. Le trec in revista sistematic:

1.  La Cluj Napoca proiectul RDK Cremation se pare ca intampina o serie de dificultati in ciuda faptului ca Autoritatea de Mediu a dat aviz favorabil.  Motivul il reprezinta opozitia unor locuitori ai cartirului Manastur care se opun proiectului si ameninta cu actiuni de protest in luna ianuarie. Atitudinea lor nefavorabila proiectului este hranita de o parte a presei clujene care dezinformaza si manipuleaza. Aici este o mostra a celui mai prost articol care a fost scris asupra acestui proiect, semnat de catre Marius Salajean:

http://www.napocanews.ro/2011/12/crematoriul-uman-din-cimitirul-manastur-a-primit-aviz-de-mediu-clujenii-vor-fi-otraviti-cu-cenusa-umana.html

Articolul opereaza cu generalizari si mai grav si intr-un mod incalificabil face trimiteri de ordin politic intr-o tentativa condamnabila de a intarata si mai mult pe cei care se opun proiectului.

2. Se pare ca Mitropolitul Andrei Andreicut al Clujului si-a asumat postura de cel mai vehement opozant al extinderii crematiunii in Romania (http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/mitropolitul-clujului-crematoriul-uman-un-lucru-absolut-necrestinesc–80886.html).

In mesajul sau cu ocazia Craciunului domnia sa ataca proiectul RDK Cremation si crematiunea in aceiasi gama traditionalist-ortodoxa. Am preferat sa ne abtinem de la o replica intrucat era perioada Craciunului, insa doar un lucru dorim sa accentuam: domnia sa avea si are la dispozitie multe alte ocazii sa isi expuna opiniile anticremationiste, nu sa profite de aceasta sarbatoare crestina. In mod natural, fiind vorba despre una dintre cele mai mari sarbatori crestine se presupune faptul ca spiritul crestinesc,  de intrajutorare, de intelegere ar fi la cote mai inalte in comparatie cu alte momente din timpului anului, dar Mitropolitul Andrei Andrecuit da dovada de cea mai mai ridicata intoleranta, stigmatizand, fara vreo retinere si fara vreo urma de intelegere (chiar in calitatea sa de parinte spiritual) pe cei care au diverse initiative. Cu adevarat aceasta este o atitudine “crestina”!!!!

3. Evul Mediu, cu tot cu  “simpaticile” sale personaje din perioada inchizitiei, de pilda  Tomas de Torquemada, revine si a fost on-line ieri la Osorhei, Oradea: preconizata dezbatere asupra impactului asupra mediului a proiectului dl D. Gherghev de a construi un crematoriu aici nu s-a putut desfasura, datorita opozitiei localnicilor: http://www.ebihoreanul.ro/mobile/index.php?comments=1&categ_id=&categ_name=&news_id=98934&action=display_news

Localnicii, lipsiti de cele mai elementare cunostiinte despre ceea este un crematoriu si cum functioneaza, sufocati intr-o ignoranta pe care ei, in mod fals, o cred o atitudine civica au impiedecat dezbaterea ajungandu-se la proteste de strada, blocarea unor drum national si contestarea primarului local, care ar fi dat aviz proiectului. Dl. Gherghev mai avea putin si era linsat sau ars pe rug…  Asemenea manifestari au iz de 1907 si in curand poate vom asista la furci si topoare ca si cele mai potrivite instrumente anticremationiste, fara indoiala autentice si pur mioritice, de a ne exprima opiniile si ignoranta.

20.12.2011

1. Se pare ca Autoritatea de Mediu Cluj a aprobat proiectul RDK Cremation de edificare a unui crematoriu uman în cimitirul Manastur, în ciuda opoziției unor localnici. In mod teoretic, n-ar mai fi niciun obstacol în transpunerea în realitate a acestui proiect. Sa speram ca și dezbaterea publica de mediu pentru crematoriul uman de la Osorhei din 28 decembrie va fi trecuta cu succes, acest proiect primind la rândul sau unda verde, si astfel am putea vorbi de un an istoric – 2011 – pentru dezvoltarea cremațiunii in Romania, ce va deschide pârtia pentru inaugurarea a doua noi crematorii in Romania in 2012.

2. Conducerea Amurg. Romanian Cremation Association a decis suplimentarea premiilor la concursul “De ce as alege incinerarea?” datorita succesului de care s-a bucurat. Astfel vor fi premiate:

Locul 1 – 500 RON (plus cartea scrisă de către Marius Rotar, Eternitate prin Cenuşă. O istorie a crematoriilor şi incinerărilor umane în România secolelor XIX-XXI, cu o prefaţă de Peter C. Jupp, Iaşi: Institutul European, 2010, 636 pp., precum şi colecţia completă a revistei „Magazin Funerar”, nr.1-4/2011)

Locul 2 – 200 RON (plus cartea scrisă de către Marius Rotar, Eternitate prin Cenuşă. O istorie a crematoriilor şi incinerărilor umane în România secolelor XIX-XXI, cu o prefaţă de Peter C. Jupp, Iaşi: Institutul European, 2010, 636 pp., precum şi colecţia completă a revistei „Magazin Funerar”, nr.1-4/2011)

Locul 3 -100 RON (plus cartea scrisă de către Marius Rotar, Eternitate prin Cenuşă. O istorie a crematoriilor şi incinerărilor umane în România secolelor XIX-XXI, cu o prefaţă de Peter C. Jupp, Iaşi: Institutul European, 2010, 636 pp., precum şi colecţia completă a revistei „Magazin Funerar”, nr.1-4/2011)

Mentiune – cartea scrisă de către Marius Rotar, Eternitate prin Cenuşă. O istorie a crematoriilor şi incinerărilor umane în România secolelor XIX-XXI, cu o prefaţă de Peter C. Jupp, Iaşi: Institutul European, 2010, 636 pp., precum şi colecţia completă a revistei „Magazin Funerar”, nr.1-4/2011.

Mi-ar fi plăcut sa premiem toate eseurile trimise însă asociația noastră are resurse financiare limitate și astfel nu putea face deocamdată mia mult. S-ar putea sa editam toate eseurile într-un volum, dar încă n-am decis exact dacă vom face acest lucru. In orice caz, ca ideea generala, as accentua faptul ca acest concurs a dus la prima “sondare” mai serioasa a unei posibile atitudini pro incinerare in România. Sunt interesante argumentele care au fost aduse si ne exprimam încă odată mulțumirile noastre pentru interesul dvs.

3. Ionut Jecan relatează cate ceva despre prelegerea si dezbaterea publica din 23 noiembrie 2011 de la Atelierul de Filosofie si Antropologie Cluj Napoca în ultimul număr din revista Viata Medicala:

http://www.viata-medicala.ro/*articleID_4559-dArt.html

Sunt unele mici erori însă relatarea este una corecta.

4. 1418 romani celebri care au fost incinerați sau au dorit sa fie incinerați pe site-ul nostru. In acest an am mai adăugat vreo 300 de nume, însă lista este incompleta, identificarea fiind extrem de dificila.

5. Crăciun fericit și liniștit dorim tuturor membrilor asociației noastre, precum și susținătorilor incinerării din România si din lume! Va mulțumim pentru sprijin!

19.12.2011

Am pus pe siteul nostru toate cele 19 eseuri primite pentru concurs. Le puteți citi aici: http://www.incinerareamurg.ro/concurs-de-ce-as-alege-incinerarea

Pe 5 ianuarie speram sa avem rezultatele. S-ar putea sa mai dam un premiu trei in valoare de 100 RON plus cartea si o mențiune, ce va consta in cartea despre istoria cremațiunii in România. Mulțumim tare mult pentru participare si interes.

16.12.2011

1. Ieri, 15 decembrie 2011, împreună cu dl. Cosmin Bodrean, vicepreședintele Amurg. Romanian Cremation Association am luat parte la dezbaterea publica a raportului de mediu a proiectului RDK Cremation, în asociere cu Primăria Cluj Napoca, privind deschiderea unui crematoriu uman în cimitirul Manastur. Dezbaterea a avut loc la Vila Rosa situata în aproprierea locului unde se dorește a se construi crematoriul. Alături de cei trei asociați care formează RDK Cremation si de reprezentanții autorității de mediu au mai fost prezenți cam 20 de persoane interesate. Un lucru îmbucurător a fost faptul ca printre aceștia s-au numărat reprezentați ai unor firme de pompe funebre din Cluj Napoca, precum și dl. Dorin Gherghev, inițiatorul unui proiect de construire a unui crematoriu uman la Osorhei lângă Oradea, alături de noi cei de la Amurg. Romanian Cremation Association. Așadar, se remarca o anumita solidaritate intre cei care lucrează in industria funerara, pe de o parte, și cei care susțin sau încearcă sa transpună în realitate ideea cremațiunii umane în Ardeal si România. Acest aspect trebuie apreciat și, mai mult, este necesar ca un asemenea tip de solidaritate sa fie menținut, dincolo de ideea competivității, specifica lumii în care viețuim. Pe de alta parte, în sala au mai fost prezenți câțiva cetățeni din cartierul Manastur, interesați de proiect, mare parte din aceștia (pensionari) reprezentând asociații de proprietari. De asemenea, câteva ziare clujene și-au trimis reprezentații la aceasta întâlnire de interes public, câțiva dintre aceștia neavând însă răbdare pana la capătul dezbaterii și părăsind mai devreme sala. Dl. Mircea Dunca a vorbit în numele firmei RDK Cremation prezentând raportul de mediu și de asemenea făcând trimiteri precise la raportul privind impactul asupra sănătății publice. Înainte de a începe propriu-zis dezbaterea un domn în vârsta, respectabil de altfel, ne-a și întrebat de unde suntem și la răspunsul nostru cum ca nu eram din Cluj, dansul s-a arătat foarte contrariat, neînțelegând ce cautam noi acolo. De altfel, percepția reprezentaților asociațiilor de proprietari prezenți la dezbatere a fost ca noi am mers acolo ca sa facem propaganda cremationista si sa sprijinim fățiș proiectul si, nelocuind în zona, n-am fi avut ce cauta acolo, fiind practic, niște intruși (deși dezbaterea, conform legislației, era publica).  Dl. Dunca a explicat, într-o maniera coerenta, proiectul, arătând ca temerile privind poluarea și pericolul asupra sănătății publice sunt neîntemeiate. Detaliile oferite n-au fost satisfăcătoare pentru reprezentanții asociațiilor de proprietari, care au adus acuze atât asupra modului de organizare a dezbaterii, cat și asupra proiectului. De remarcat este faptul ca a fost vorba despre câteva asociații deși în presa clujeana de astăzi se operează, în mod regretabil, din nou cu generalizări (vezi articolul semnat de Florentina Tătar, Clujenii spun Nu crematoriului).  Prin urmare, a fost o dezbatere cam neproductiva, fiecare dintre părți susținându-și punctul de vedere cu vehementa si fără vreo șansă de conciliere. Atât eu cat si dl. Cosmin Bodrean am luat cuvântul susținând argumentat proiectul RDK  Cremation. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul fata de reprezentații acelor asociații de proprietari, am asistat la o dezbatere în stil discuție într-un tren accelerat – pardon, interregional, după noile reglementari (când un profesionist într-un domeniu este nevoit sa facă o călătorie împreună cu un neprofesionist și fiind drumul prea lung sunt siliți sa discute). In cazul de fata o tabără a venit cu argumente întemeiate iar cealaltă, cu argumente reproduse “după ureche” si implicit idei preconcepute si păguboase. Eu, pana la un punct, înțeleg reacția oamenilor aceia si temerile lor, însă in condițiile in care vorbind despre o tehnologie de vârf, computerizata, de ultima generație, într-un sens, iar, în alt sens, vorbim despre respectarea prevederilor legale privind construirea unui crematoriu de către RDK Cremation îmi pare ca întreaga discuție  devine fără obiect, alunecând in derizoriu. Acei cetățeni au specificat clar ca nu sunt împotriva incinerării, ca practica, ci împotriva amplasării neadecvate a crematoriului (problema principala cu care se confrunta si dl. Gherghev la Osorhei). Doua chestiuni sunt de remarcat aici:

1. Faptul ca acei cetățeni au aflat, după propriile mărturisiri, despre acea dezbatere “de la biserica” – nu este vorba despre vreo acuza pe care as aduce-o vreunei confesiuni, însă îmi par cel puțin stranii, pentru anul de gratie 2011, asemenea canale de informare, în condițiile în care dezbaterea fuse deja anunțată în mass-media clujeana.

2. Dupa cum am mai precizat si ieri, nimeni nu reacționează în termeni  vehemenți când, de pilda, este vorba despre deschiderea unei benzinării  în mijlocul unui oraș, însă când este vorba despre un crematoriu, care NU POLUEAZĂ (nici prin fum, care nu exista, si nici prin apa, care nu se folosește decât în scopuri sanitare), automat se formează un grup de “ecologiști” cărunți, gata sa se ia de grumaz cu investitorii. Cred ca aceasta realitate este o inovație anticremationista pur mioritica, brevetata în cea mai comica dar tragica deopotriva, maniera. Regretabil este însă altceva: dincolo de aceste reacții, nimeni nu vine cu soluții, iar când unii propun și vin cu soluții, alții de pe margine  reacționează vehement, crezând ca încă crematoriile funcționează ca acum 100 de ani, când se pilda se utiliza cocsul, și era nevoie de 4 ore pentru a se încinge un incinerator… Pana la urma cred ca ne merităm mafia cimitirelor, pe care din păcate, cu asemenea tip de comportament, n-o vad prea curând stârpita! Iar gazetele noastre (sau unele dintre ele), din dorința de a își vinde produsele, cu orice preț, stau ca și pelicanii, cu ciocul plecat, gata sa vândă credulilor, pești-gogoși! Pofta bună și succes în achiziționarea unui loc de veci în Cluj, undeva în vârful dealului, dacă nu doriți crematoriu, cu cel puțin 2000 sau 3000 de euro!

13.12.2011

1. Joi 15 decembrie 2011 de la ora 16 va avea loc la Cluj Napoca o dezbatere publica privind necesitatea construirii unui crematoriu uman în cimitirul Manastur. Toate persoanele interesate pot participa și pot adresa întrebări atât reprezentaților firma RDK Cremation cat și a Primăriei Cluj Napoca, care s-a asociat cu firma mai sus pomenita pentru realizarea acestui proiect. La invitația firmei RDK Cremation este foarte posibil ca Amurg. Romanian Cremation Association, prin Marius Rotar și dl. Cosmin Bodrean, sa ia parte la acest eveniment.  Noi susținem acest proiect cu toate puterile și astfel vom încerca, dacă vom reuși sa fim acolo, nu sa facem propaganda cremationista la acest eveniment, ci, mai degrabă, sa accentuam necesitatea publica a edificării unui crematoriu în orașul Cluj Napoca și în alte orașe din România. De remarcat, transparenta firmei RDK Cremation si a Primăriei Cluj Napoca în legătură cu acest proiect, pe nedrept, înfierat în presa și de către reprezentații Mitropoliei Ortodoxe de Cluj. Câteva detalii despre eveniment găsiți aici: http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/crematoriul-din-manastur-in-dezbatere-publica-video–80306.html

2. Lista romanilor celebri incinerați sau care au dorit sa fie incinerați, disponibila pe site-ul asociației noastre a ajuns la cifra 1408. In urma unei vizite pe care am efectuat-o la Crematoriul Vitan Barzesti si Crematoriul Cenușa săptămâna trecuta, am mai reușit identificarea a încă peste 30 de asemenea personalități (pictorul Octavi Bancila si academicianul Eugen Botezat îmi par cei mai importanți dintre aceștia). Adresez, din noi, in mod public mulțumirile mele calde doamnelor Monica Pancu si Adela Frecateanu de la ACCU Bucuresti și doamnei Camelia Ionita, administratorul Crematoriului Cenușa, pentru sprijinul lor in ceea ce privește cercetarea, din punct de vedere istoric, a cremațiunii in România. Materialul documentar ce mi s-a pus la dispoziție îmi este de un mare folos.

3. Desi mai sunt doua zile pana la deadlineul concursului De ce as alege incinerarea pe care il organizam am primit pana acum 9 asemenea eseuri. Nu credeam în popularitatea acestui concurs, dar vad ca m-am înșelat si poate in România sunt mult mai multe persoane interesate de aceasta tematica de cat presupun eu. Vom publica toate eseurile pe site-ul asociației noastre săptămâna viitoare, probabil.

4.  Record absolut de vizitatori zilnic pe siteul nostru înregistrat acum doua zile: 292 vizitatori! Acest lucru s-a datorat rețelelor de socializare, aspect care ne bucura și ne impulsionează sa acționăm cu și mai multa putere. Va mulțumim!

24.11.2011

1. Ieri am sustinut la Cluj Napoca o prelegere urmata de o dezbatere despre Crematiunea in Romania, intre istorie, contestare si necesitate publica in cadrul Atelierul de Filosofie si Antropologie Medicala la Cluj Napoca. A asistat un public numeros si care s-a aratat interesat de subiect. Alaturi de mine au fost dl. Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association, dl. Mircea Dunca, membru Amurg. Romanian Cremation Association, RDK Cremation si domnul A. Koos de la RDK Cremation. Inainte de prelegere si dezbatere ne-am intalnit cu cei doi domni de la RDK Cremation si am vizitat incinta din Cimitirul Manastur unde va fi construit crematoriul uman. Am ramas impresionati de entuziasmul celor doi si de deschiderea domniilor lor fata de noi si Amurg. Romanian Cremation Association. Dansii preconizeaza ca acest crematoriu sa fie deschis in primavara anului 2012, ceea ce ar insemna un moment cu adevarat istoric in ceea ce priveste dezvoltarea crematiunii la noi in tara. De asemenea se pare ca va exista o colaborare stransa intre Amurg. Romanian Cremation Association si RDK Cremation, fapt care nu poate decat sa ne bucure.

La prelegere si  dezbatere a asistat si dl. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca, o persoana care m-a impresionat prin bun simt si deschiderea sa inspre dialog. Desi am dezbatut in mod polemic dar civilizat tematica crematiunii, domnul Ioan Chirila mi-a demostrat ceea ce nu crezusem posibil si anume  faptul ca noi, cremationistii am putea avea un dialog cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane. Iti multumesc pentru eleganta sa si sper sa ne mai intalnim intr-un asemenea cadru. Cu aceasta ocazie dl. Ioan Chirila a inmanat o scrisoare dl. Mircea Dunca din partea Mitropolitului Andrei Andreicut prin care acesta este indemnat sa mai reflecteze asupra deciziei sale si RDK Cremation de a construi un crematoriu uman la Cluj.

Este insa regratabil faptul ca niciun reprezentat al presei clujene n-a luat parte la aceasta prelegere/dezbatere, desi, dupa cum am mai subliniat, presa din Cluj a inceput o campanie de defaimare a proiectului RDK Cremation si a initiatorilor. In mod firesc, ar fi fost o ocazie excelenta pentru versatii jurnalisti clujeni de a lua pulsul direct de la sursa, luand parte la acest eveniment si nu scriind dupa ureche despre cat de mult va polua acest crematoriu, situat in mijlocul Clujului (!!!!!!!!) si de cat de ingroziti sunt oamenii ca vor vedea si avea un asezamant, de acest gen, in urbea lor draga.

2. Un nou caz “Cristian Paturca”: cunoscut profesor Oliviu Vladulescu (in 2005 pare-mi-se a facut greva foamei pentru drepturile profesorilor o perioada, fiind convins sa renunte de presedintele Basescu) si luptator comunist dar si acuzat de colaborare cu fosta Securitate a decedat la varsta de 61 de ani. Se pare ca Oliviu Vladulescu si-a exprimat dorinta de a fi incinerat insa acest lucru nu se va petrece sub influenta duhovniculului sau ortodox. Este regretabil cand vointa cuiva nu se respecta dar reamintim tuturor faptul ca libertatea de optiune este garantata de catre legile Statului Roman, cat si dreptul de fi incinerat!

3. Avem 6 eseuri la concursul “De ce as alege incinerarea ?” Sunt mai multe persoane decat credeam interesate de acest concurs. O sa publicam toate eseurile pe siteul asociatiei. Multumim pentru interes si sprijin.

8.11.2011

1. Din nou Mitropolitul Andrei al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului lansează săgeți împotriva cremațiunii, reactualizând duminica 6.11.2011 in cuvântul sau de învățătură rostit la Cluj declarația sa de presa unde condamna incinerarea si adepții sai:  http://www.noutati-ortodoxe.ro/parastas-pentru-arhiepiscopul-teofil-herineanu_l17700_p0.html

Cu tot respectul pentru înaltul prelat ortodox consideram intervenția sa jignitoare, nepotrivita, insuficient de argumentata și regretabila!

2.  Ziarul Timpul de la Chișinău, Republica Moldova publica astăzi un articol despre incinerare ca soluție la criza locurilor de veci de peste Prut: http://timpul.md/articol/incinerarea-o-solutie-pentru-cimitirele-pline-28526.html Desi nu exista un crematoriu uman in Chișinău sau in Republica Moldova, cei care optează pentru incinerare o pot face la Crematoriul din Odessa (Ucraina). La fel ca in cazul romanesc si peste Prut Biserica Ortodoxa  respinge incinerarea. De remarcat este faptul ca statisticile internationale ale crematiunii mondiale disponibile la International Federation Cremation si publicate in revista Pharos in numărul ultim (4) din fiecare an nu cuprind nicio informatie despre cremațiile din Ucraina, aceasta tara fiind o necunoscuta pentru mișcarea cremationista europeana.

4.11.2011

1. Conform deciziei Consiliului Director al Amurg. Romanian Cremation Association dl. Constantin Musescu, redactor șef al revistei “Magazin Funerar” si membru al asociatiei noastre este numit in functia de vicepreședinte. Domnia sa este una dintre cele mai active persoane implicate in industria funerara din România. Ii multumim pentru sprijin si pentru dorinta sa de a reforma, inclusiv prin sustinerea si propagarea cremațiunii umane, sistemul funerar din Romania.

2. Miercuri, 23 noiembrie, de la ora 18, sunt invitat sa prezint la Atelierul de Filosofie si Antropologie Medicala la Cluj, in clădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii o prelegere despre Crematiunea in Romania intre istorie, contestare si necesitate publica. Alaturi de mine vor fi Cosmin Bodrean, vicepreședinte Amurg. Romanian Cremation Association si dl. Mircea Dunca, reprezentant RDK Cremation, membru Amurg. Romanian Cremation Association: http://www.afsam.eu/page.php?8 Prelegerea va dura 50 de minute, fiind urmata de o dezbatere publica de circa o ora.

3.  Am primit pana acum 3 eseuri pentru concursul “De ce as alege incinerarea” pe care il organizam impreuna cu revista “Magazin Funerar“. Va reamintim ca deadline-ul pana la care se pot trimite propuneri este 15 decembrie 2011.  O serie de bloguri si siteuri au preluat informatia despre acest concurs, popularizându-l, deși i s-a subliniat deja caracterul sau insolit si mai ales “creepy” (lucru cu care nu sunt de acord).

4.  Sunt 35 de membri in Amurg. Romanian Cremation Association. La sfârșitul anul 2010 eram 24.  Mulțumim tuturor care au venit alături de noi! Speram ca la anul sa reușim sa organizam, în sfârșit, Adunarea Generala a membrilor asociatiei in a doua jumatate a anului, probabil la Alba Iulia, unde vor fi invitati toti cei care fac parte din Amurg. Romanian Cremation Association.

5. Am creat pe facebook un grup de susținere a cremațiunii. Daca sunteți interesați de dezbaterea subiectului și, mai ales, de susținerea cremațiunii sau aveți diverse idei privind dezvoltarea asociatiei noastre ne puteți găsi la http://www.facebook.com/groups/190155917727254 Atenție: grupul Pro-cremațiune de pe facebook este un grup închis, la care puteți adera fie prin invitație, fie manifestându-vă dorința de a deveni membru. Am preferat sa concep acest grup ca unul închis, pentru a evita unele neplăceri si atacuri care ar putea fi cauzate de detractorii cremațiunii.

6. 920 de vizitatori ai site-ului Amurg. Romanian Cremation Association pentru luna octombrie 2011 , conform google analytics, cei mai multi de la inaugurarea acestuia.  Va mulțumim!

30.10.2011

In contextul discutiilor avansate privind construirea unui crematoriu uman la Cluj, de catre firma RDK Cremation, in parteneriat cu Primaria Municipiului Mitropolitul Andrei al Clujului, Albei, Crisanei si Maramures a dat publicitatii ieri, 29. 10.2011, o declaratie de presa prin care combate incinerarea: http://www.ziarulfaclia.ro/mitropolitul-andrei-andreicut-biserica-ortodoxa-nu-a-fost-niciodata-de-acord-cu-incinerarea-defunctilor.  In esenta, aceasta declaratie de presa nu aduce absolut nicio noutate privind pozitia Bisericii Ortodoxe Romane de respingere a crematiunii. De aceea nici nu surprinde prea mult, incadrandu-se in aceiasi retorica arhicunoscuta si care are deja o traditie.

Câteva scurte observații asupra acestei declaratii:

1.Într-adevăr procesul de secularizare a avut o influenta importanta asupra reintroducerii crematiunii in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, insa acesta a fost doar unul dintre factorii ce au marcat momentul. In principal, rațiuni utilitare au fost invocate, in aceea epoca, privind arderea cadavrelor (de pilda, teoriile miasmice au fost esentiale). De remarcat este faptul ca, in aceea epoca, discutiile asupra introducerii crematiunii faceau parte integranta din aproape toate congresele de igiena organizate si chiar diversele expozitii universale (L. Brunetti, prezinta un aparat de incinerare la expozitia universala de la Viena din 1873, de exemplu).

2. Nu in SUA s-a impus crematiunea in aceea epoca prima data, ci in state europene cum ar fi Germania sau Italia (in nord mai ales) si apoi Marea Britanie si tarile nordice.  Asa cum o demonstreaza S. Prothero, intr-o lucrare, influenta miscarii cremationiste europene a fost deosebita in SUA (mai ales scrierile lui sir H. Thompson).

3. Intr-adevar in URSS puterea sovietica a incercat sa impuna crematiunea, dar intre tarile ortodoxe România a fost primul stat cu o populatie crestin ortodoxa majoritara unde crematiunea a fost transpusa in realitate prin eforturi provenind din interior si nu impuse dinspre varful puterii (aspect esential, care ii faceau pe cremationistii romani niste pioneri ai practicii in aceasta parte de Europa). Mitropolitul Andrei nu pomeneste nimic despre acest lucru,  recurgand la o interpretare unilaterala  a istoriei crematiunii moderne si invoca  exemplul sovietic pentru a sugera lipsa de credinta presupusa de incinerare.

4. Nu doar dupa 1989 exista cazuri de preoti ortodocsi care nu au respectat deciziile din 1928 si 1933.  Nerespectarea acestor decizii a fost o constanta in rândurile preoțimii ortodoxe si in perioada interbelica si in perioada comunista si dupa 1989.

5. Cele 4 puncte invocate constituie miezul acestei declarații de presa. Reamintim faptul ca “Arderea nu este nicaieri, nici in Noul Testament, anume oprita sau ingaduita. Si nici nu contrazice, cum au zis unii, dogma despre invierea mortilor. Puterea fiintei divine in care noi credem este aceiasi si fata de cenusa, ca si fata de tarana” (I. Popescu Malaiesti, fost decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, 1931). Asadar, se pune intrebarea despre ce anume mai vorbim? Despre traditie? Despre morala? Despre spiritul modern care distruge?  Despre valori arhetipale sau grau si renastere? etc. Atata timp cat, din punct de vedere dogmatic, nu exista vreo interdictie asupra incinerarii, practica nu ar aparea ca “ilegala”,  decat dacă o supunem unei analize subiective, asa cum procedeaza si inaltul prelat ortodox. Într-o asemenea dinamica putem invoca si noi, adeptii crematiunii, diverse exemple ce ne-ar sustine pozitia procedând cu aceiasi unitate de masura:  “Ceea ce ne face vii este sufletul, iar nu trupul care este o haina vremelnica si cu care poate sa se intample orice, caci aceasta nu va putea influenta cu nimic viata noastra viitoare!” (Sf. Apostol Pavel).

Așadar, NU  “Sufletul” “îti cere să ai un mormânt al celor plecati, lângă care să te reculegi, să pui o floare, să-ti dai seama că faci parte dintr-un sir nesfârsit de oameni minunati care-ti dau încredintarea că nu esti suspendat într-un vid, ci faci parte dintr-un neam”… ti-o cere doar Biserica Ortodoxa Romana!

23.10.2011

Caz semnificativ la Zarnesti, unde familia unui tanar decedat in urma unui accident si incinerat in Spania, a trebuit sa suporte, pe langa durerea imensei pierderi suferite, si calvarul refuzului preotilor ortodocsi de a savarsi serviciul religios pentru acesta:

http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=27466&Itemid=374

Asemenea atitudini din partea prelatilor ortodocsi au iz de Ev Mediu si sunt extrem de paguboase. Respectam traditia, dar cu ce pret???

19.10.2011

1. De multe ori mi-am manifestat scepticismul privind posibilitatea edificarii de noi crematorii in Romania si, implicit, asupra posibilitatii dezvoltarii crematiunii la noi. M-am bazat intotdeauna pe cei 83 de ani de istorie a crematiunii in spatiul romanesc, cand tara noastra, dintr-un pionier in domeniu in perioada interbelica, a ajuns la coada clasamentului european al cremațiunii. In plus, reactia vehementa de respingere a crematiunii adoptata de catre Biserica Ortodoxa Romana, dupa deschiderea crematoriului Cenusa, si mentinuta pana astazi, a intarit pozitia mea, enuntata mai sus. Scriam in concluziile cartii mele dedicate istoriei crematiunii si crematoriilor umane in Romania faptul ca unica portita de dezvoltare a practicii ar reprezentat-o posibilele initiative private in domeniu. Proiectul crematoriului de la Osorhei, Oradea si, mai ales, cel de la Cluj, care ieri a fost aprobat de catre consilierii locali imi arata ca unele dintre rezervele mele privind dezvoltarea incinerarii la noi au fost nefondate. Asadar, ieri am trait un moment istoric: Consiliul Local din Cluj Napoca a aprobat cu 19 voturi pentru si 4 abtineri, asociarea cu RDK Cremation pentru construirea unui crematoriu uman in urbea de pe Somes. Faptul ca unul dintre membrii asociatiei noastre este direct implicat in acest proiect, dupa cum am mai precizat, constituie un alt motiv de satisfactie. Ni s-a cerut de asemenea acordul pentru a se utiliza o serie de informatii de pe acest site precum si din cartea mea, drept baza de justificare de catre RDK Cremation. Evident ca am acceptat acest lucru, fideli scopurilor asociatiei noastre. Din pacate, reactiile negative la adresa acestui proiect nu am intarziat sa apara, iscandu-se diverse zvonuri precum  si o serie de erori privind istoria crematiunii, situatia crematiunii la noi in tara si proiectul RDK Cremation: http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Primul_crematoriu_uman_din_Transilvania_se_va_amenaja_in_Cluj_0_575342463.html http://www.oradecluj.ro/azi-iti-faci-srl-maine-te-asociezi-cu-primaria-cazul-firmei-care-vrea-sa-ridice-un-crematoriu-uman-la-cluj/actualitate/2011/10/18/

Amurg. Romanian Cremation Association – unica forma de asociere din tara noastra care sprijina crematiunea – va sustine in continuare, in mod dezinteresat, orice initiativa in acest  domeniu. Felicitari RDK Cremation si mult succes in continuare!

2. Se pare ca proiectul cu Crematoriu Uman la Osorhei, Oradea ar intampina greutati si s-ar putea sa nu se mai realizeze: http://www.ebihoreanul.ro//stiri/ultima-or-31-14/crematoriu-incinerat-97571.html

Sa speram ca este vorba doar despre o amanare!

14.10.2011

Veste exceptionala: asa cum am anuntat pe data de 14.04. 2011, in cadrul acestei rubrici, se pare ca la Cluj Napoca exista mari sanse sa fie deschis in acest an sau cel tarziu anul viitor un crematoriu uman. In cadrul acestui proiect este implicat un membru al Amurg. Romanian Cremation Association, ceea ce pentru noi constituie un motiv de mandrie si ii adresam cele mai sincere felicitari. Conform presei: http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/clujul-va-avea-crematoriu-biserica-nu-e-de-acord-204306/ acest proiect mai are de trecut un singur hop pentru ca sa devina realitate. Ca de obicei, reactia reprezentatilor Bisericii Ortodoxe Romane nu a intarziat sa apara si este posibil pe viitor sa asistam la critici vehemente si stigmatizarea acestui proiect, precum si a tuturor adeptilor crematiunii din Romania. Insa, avand exemplul predecesorilor nostri cremationisti interbelici (Mihai Popovici, I. Costinescu, Gh. Gheorghian, V.I. Zorca, C. Comanescu, Gr. Trancu-Iasi, Lucian Skupiewschi, David Emanuel, Alex. Aurian, C. Stanescu, Zoe Tanase, Gh. Poenaru, Victor Daskevici, I. Traianescu, Sever Herdan, N. Vintilescu, Viorica Gomoiu etc.), credem, cu tarie, in viitorul crematiunii din Romania, pe care o vom sprijini cu toate puterile noastre! Transmitem felicitari calde si sentimente fratesti celor care au initiat acest proiect!

13.10.2011

Evenimentul Zilei de astazi, 13.10.2011, publica un articol despre crematiune in Romania, sub semnatura lui Marian Pavalasc: http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-care-aleg-focul-in-locul-gropii-949492.html Articolul constituie o trecere in revista a unor aspecte ale incinerarii in Romania de astazi, subliniindu-se si pozitia de respingere a practicii adoptata de catre Biserica Ortodoxa Romana. Autorul utilizeaza o serie de informatii preluate atat de pe site-ul Asociatiei noastre, cat si din cercetarile efectuate de catre dr. Marius Rotar, presedintele Amurg. Romanian Cremation Association. Este vorba despre statisticile incinerarilor efectuate la Vitan Barzesti in ultimii 4 ani, precum si  cateva scurte informatii despre istoricul crematiunii in tara noastra. Din pacate, aceste informatii sunt preluate “nefiltrat”: sunt invocati cativa dintre precedesorii cremationisti din Romania, nefiind pomenit poate cel mai important dintre acestia si anume dr. Constantin I. Istrati. De asemenea o alta scapare: nu argumentele economice au primat in faza timpurie a crematiunii moderne (a doua jumatate a secolului al XIX-lea), ci cele igienice; numele lui Grigore Trancu-Iasi, este scris gresit; crematoriul Cenusa nu a aparut in 1923, ci in 1928, constructia sa durand 3 ani – 1925-1928. Ne bucuram ca informatiile pe care noi le-am facut publice sunt utile insa autorul trebuia sa mentioneze sursa sau macar sa le verifice mai cu atentie.

8.10.2011

Din motive obiective nu am mai reusit sa avem o constanta in rubrica de noutati a Asociatiei noastre.  Intre timp s-au petrecut cateva evenimente importante pe care le detaliez mai jos:

1. Intre 29 septembrie si 1 octombrie a avut loc la Alba Iulia cea de-a patra editie a conferintei internationale despre moarte, “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”, unica manifestare de gen din Romania si Centrul si Sud-Estul Romaniei. Ca de fiecare data asociatia noastra a fost partener si sponsor al acestei manifestari stiintifice. In cadrul manifestarii a exista a sectiune dedicata special tematicii crematoriilor si incinerarilor umane. La aceasta conferinta a participat domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele Asociatiei, precum si domnul Constantin Musescu, redactor sef al revistei “Magazin Funerar”.

2. Domnul Constantin Musescu, redactor sef al revistei “Magazin Funerar” si-a exprimat dorinta de a deveni membru al asociatiei noastre. Dansul este probabil cel mai important producator de sicrie din Romania, insa, mai mult decat orice, este o persoana dinamica si creativa, dornica si capabila sa produca, alaturi de toti cei interesati, reforma atat de necesara sistemului funerar din Romania.

3. Ca urmare a articolului publicat in revista “Magazin Funerar”, nr. 2/2011 referitor la activitatea asociatiei noastre, alte doua luari de pozitie asupra incinerarii regasim in ultimul numar al acestei publicatii. Este vorba despre editorialul Georgetei Arsene, precum si despre un articol referitor la construirea celui de al treilea crematoriul in Romania, cel de la Osorhei, Oradea.  Ambele luari de pozitie mentionate se remarca printr-o atitudine echilibrata asupra crematiunii si necesitatii dezvoltarii sale in spatiul romanesc. Aici puteti gasi sumarul revistei “Magazin Funerar”: http://www.magazinfunerar.ro/sumar.htm

4. Domnul Constantin Musescu a oferit cu generozitate 3 pagini din fiecare numar al revistei sale pentru asociatia noastra. Multumim si il asiguram de intreaga noastra pretuire si colaborare.

5. CP.III dr. Marius Rotar, presedintele Amurg. Romanian Cremation Association a obtinut finantare, in urma unei competitii acerbe, pentru un proiect CNCS, pentru anii 2011-2013, dedicat unei analize stiintifice a dimensiunilor istorice si perspectivelor contemporane ale crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI. Proiectul declarat finantabil a obtinut locul doi pe tara la programul TE, categoria stiinte umaniste, valoarea contractului de cercetare fiind de 605, 246 RON. Lista proiectelor finantabile CNCS, tip TE poate fi consultata aici:
http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/competitie%202011%20TE/TE_Rezultate%20finale_Stiinte%20Umaniste.pdf Este o mare realizare, care va asigura un si mai larg cadrul de analiza stiintifica a crematiunii in tara noastra.

6. Asa cum am promis membrii asociatiei noastre vor primi un exemplar din cartea “Eternitate prin Cenusa: O istorie a crematoriilor si incinerarilor umane in Romania secolelor XIX-XXI”, semnata de dr. Marius Rotar. Expedierea acestei carti este insa conditionata de achitarea taxei anuale, pe care v-ati angajat s-o platiti, in momentul in care v-ati inscris in asociatia noastra, in valoare de 50 RON. Cotizatia anuala poate fi achitata aici:

Denumire entitate non profit: ASOCIATIA CREMATIONISTA AMURG

Cod de identificare bancara (cui): 26819158

Cod IBAN (cont bancar):  RO 32 BTRL 0630 1205 K646 06XX – Banca Transilvania Hunedoara

Va multumim!

24.08.2011

Televiziunea Romana (TVR) a difuzat zilele trecute un reportaj despre construirea crematoriului uman la Osorhei (Oradea): http://tvr.ro/articol.php?id=108909&c=65 Din nefericire, in loc ca momentul sa fie prezentat drept un eveniment de importanta majora, din punctul de vedere al utilitatii publice a unui asemenea asezamant, reportajul cu pricina accentueaza, in esenta, conflictul care s-a iscat in aceasta mica comunitate, in virtutea poluarii care ar aparea, incinerandu-se trupurile celor decedati. In opinia noastra, aceasta este o falsa problema intrucat crematoriile umane de ultima generatie, cum pare a fi si cel oradean, sunt prevazute cu filtre speciale care reduc la minim poluarea. Spre exemplu, o asemenea problema a fost pusa in Marea Britanie, tara cu poate cea mai puternica traditie a crematiunii moderne din Europa, crematoriile de aici – 256 la numar in 2009 – fiind obligate prin lege sa fie inzestrate cu aceste filtre speciale pana in 2012. Prin urmare, posibila problema de mediu invocata este, in fond, o formula de anti propaganda cremationista, pe care o respingem si care poate fi demontata cu argumente, cu usurinta.

O alta eroare strecurata in acest reportaj ar fi aceea ca acest crematoriu ar fi cel de al doilea din tara, dupa crematoriul Cenusa. In fapt, crematoriul de la Osorhei ar fi al treilea din tara, dupa Cenusa (inchis in 2003) si cel de la Vitan Barzesti.

De asemenea, nu se pomeneste absolut nimic in reportajul mentionat despre motivatia esentiala a construirii acestui crematoriu: criza locurilor de veci si care conform presei, a afectat extrem de puternic municipiul Oradea. Asadar, lucrurile au fost prezentate in mod deformat si implicit neprofesionist, lucru cu atat mai regretabil, cu cat vorbim despre televiziunea publica.

Suspecta pare si tacerea parohiei ortodoxe din aceasta localitate, in conditiile in care Biserica Ortodoxa Romana, respinge in mod vehement, incinerarea. Este posibil ca aceasta tacere sa se perpetueze, situatia petrecandu-se si in 1994 cand a fost inaugurat crematoriul Vitan Barzesti. Pe de alta parte, este foarte posibil ca Biserica Ortodoxa Romana sa reactioneze vehement, chiar in termenii retoricii anticremationiste de inspiratie interbelica, fata de un asemenea proiect.

Felicitam inca o data pe cei care au avut initiativa de a construi acest crematoriu, apreciindu-le, in principal, curajul nu doar de a investi intr-o asemenea directie in contextul actualei crize financiare, ci de a actiona pe taramul unei realitatii tabu – crematiunea – in tara noastra. Conform misiunii pe care ne-am asumat-o, Amurg. Romanian Cremation Association va sprijini si apara, cu toate puterile, orice actiune in acest domeniu si pe toti cei care cred in viitorul crematiunii in Romania!

22.08.2011

Se pare ca la Oradea (comuna Osorhei) un proiect privind ridicarea unui crematoriu uman ar fi in stare avansata, conform presei locale, in ciuda unor probleme care ar exista acolo: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/nu-rata-noul-bihoreanul-tiparit–96389.html ( a treia stire de sub poza principala – din pacate stirea se regaseste in intregime doar in editia tiparita a ziarului Bihoreanul). Domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association a reusit sa ii contacteze pe initiatorii acestui proiect prin telefon, confirmandu-ni-se informatia. Dansii stiau de existenta asociatiei noastre si si-au manifestat disponibilitatea de a deveni membri ai asociatiei si de a colabora cu noi.

Salutam orice initiativa pentru extinderea crematiunii umane in Romania – o necesitate de ordin public. De asemenea ii asteptam pe cei care sustin aceasta cauza sa ni se alature. Felicitam initiatorii acestui proiect si speram, din tot sufletul, in reusita sa!

Reamintim tuturor faptul ca Amurg. Romanian Cremation Association este prima si unica asociatie cremationista din Romania, care si-a asumat public misiunea, ingrata pentru cei nestiutori, de a sprijini si dezvolta incinerarea umana!

18.08.2011

1. Luni, 22 august 2011, cartea mea “Eternitate prin cenusa. O istorie a crematoriilor si incinerarilor umane in Romania” va iesi de sub tipar! Sper sa pot achita cat de repede restul de plata, conform contractului semnat cu editura,  si sa intru in posesia exemplarelor cuvenite, ca drepturilor de autor. Este un moment istoric pentru asociatia noastra, partasa alaturi de the Cremation Society of Great Britain la acest proiect de mare anvergura, care restituie istoria crematiunii moderne din tara noastra. Speram sa putem trimite cat mai repede cate un exemplar din lucrare celor care sunt membri Amurg. Romanian Cremation Association.

2. Conform solicitarii primite din partea the Cremation Society of Great Britain, precum si a International Federation Cremation asociatia noastra va fi inscrisa, pentru al doilea an consecutiv, in statisticile internationale ale crematiunii pentru anul 2010, ca unic organism cremationist din Romania, avand in acest moment 31 de membri. Va multumim pentru sustinere!

1. 08. 2011

1. Veste exceptionala: cartea mea dedicata istoriei crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI, va fi editata pana la sfarsitul lunii august. Aici puteti vedea coperta:  http://romaniandeathcremation.blogspot.com/2011/07/finally-my-book-on-cremation-in-romania.html

Cinci ani de zile s-au scurs pana cand aceasta carte a putut vedea, in sfarsit, lumina tiparului. A fost o munca titanica in spate si sunt bucuros c-am dus-o la bun sfarsit. Urmatorul obiectiv, din punct de vedere stiintific, va fi editarea intr-un volum a publicisticii lui Calinic I. Popp Serboianu, unicul preot ortodox cremationist din Romania.

Membrii asociatiei vor fi primi cate un exemplar. Cartea va avea 630 de pagini si peste 80 de ilustratii, la care se adauga diverse tabele statistice, plus lista romanilor celebri care au fost incinerati sau au dorit sa fie incinerati. Pentru cei interesati, cartea va putea fi achizitionata si prin asociatia noastra sau direct de la Editura Institutul European (va vom oferi detalii la timpul potrivit). Vom organiza, de asemenea, o serie de lansari de carte, probabil una dintre ele desfasurandu-se in cimitirul “Sfantul Gheorghe” din Hunedoara (proprietar si manager Cosmin Bodrean) si o alta poate la sediul ACCU sau Crematoriul Cenusa din Bucuresti.

2.  Dupa cum era si firesc Crematoriul Cenusa va deveni obiectiv turistic: http://www.cancan.ro/actualitate/intern/un-nou-obiectiv-turistic-in-bucuresti-crematoriul-cenusa-va-putea-fi-vizitat-de-public-175935.html fiind declarat de catre Ministerul Culturii, monument istoric de categoria A. Este o veste excelenta si ne bucuram nespus de faptul ca factorii de decizie locali si nationali au inteles, intr-un final, importanta acestui edificiu si a istoriei pe care o gazduieste.

3. A incetat din viata cunoscutul istoric si critic de arta Petre Oprea la varsta de 87 de ani. Astazi are loc incinerarea sa la crematoriul Vitan-Barzesti din Bucuresti: http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/criticul-si-istoricul-de-arta-petre-oprea-s-a-stins-232806.html Dumnezeu sa-l odihneasca!

15.07.2011

1. 1346 romani celebri incinerati sau care au dorit sa fie incinerati pe site-ul nostru. Cel mai important nume, identificat in ultima vreme, imi pare cel al traducatorului Dan Humuzescu, incinerat in 1985.

2. Un nou articol despre neregulile din cimitirele bucurestene, a aparut azi in ziarul Adevarul:
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Samsarii_de_la_Bellu_amaneteaza_si_mortii_0_517149094.html Este un nou exemplu nefericit a consecintelor crizei locurilor de veci din mediul urban, iar, in acest caz, celebrul cimitir Bellu, impresionant prin tot ce reprezinta, se afla in prim-plan.  O sa ragusim, spunand-o din nou,  pana cand o sa inteleaga cat mai multa lume: crematiunea este poate solutia cea mai rezonabila pentru rezolvarea acestei crize!

3. Unica revista dedicata profesionistilor din “dezlanata”, din pacate,  industrie funerara romaneasca, “Magazin Funerar” (o initiativa laudabila a celor care au demarat si au transpuns in realitate ideea), va cuprinde, in al doilea sau numar, un articol despre Amurg. Romanian Cremation Association.  Multumim redactiei revistei pentru interesul fata de activitatea noastra si sprijinul absolut dezinteresat.

8.07.2011

1. Cea de a patra editie a conferintei internationale “Dying and Death in 18th-21st Century Europe“, ce se va desfasura la Universitatea din Alba Iulia, intre 29 septembrie si 1 octombrie, conferinta la care asociatia noastra este partener si sponsor, va cuprinde, spre bucuria noastra si o sectiune dedicata crematoriilor si incinerarilor umane. Vor fi prezentate 5 lucrari, care vor analiza critic subiectul:

Hilary Grainger (UK),‘Old for New’: Sandwell Valley Crematorium, West Midlands, UK and its Architect, Martin Critchell;
Marius Rotar (Romania), European Echoes into the Romanian Cremationist Movement;
Lajos Hodi (Hungary), On Cremation in Hungary of nowadays;

Noémi Tünde Farkas (Hungary), Thoughts on dying and suicide at the turn of the 18-19th Century
Samantha McCormick (UK), Ashes to Ashes, Dust to Diamonds

Cred ca aceasta este unica conferinta stiintifica din Romania unde subiectul crematiunii este dezbatut la nivel academic. De asemenea, domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele asociatiei noastre, va fi prezent la conferinta.

2. La sfarsitul lunii august cartea mea dedicata istoriei crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI va fi in sfarsit publicata. Asa cum am promis membrii asociatiei noastre vor primi un exemplar.

3. Cel mai interesat articol aparut in ultima vreme asupra subiectului crematiunii apartine Adinei Papazi, “De-ritualizarea mortii“, publicat in revista Cultura: http://revistacultura.ro/nou/2010/01/de-ritualizarea-mortii/ Articolul se doreste a fi o analiza “on the high level” a crematiunii, citita in cheia semnificatiei ei in lumea post-moderna. Nu lipsesc ironiile insa ideea esentiala pe care se “merge” este aceea cum ca incinerarea ar fi un semn al individualismului, a lipsei sale de simbol si a deritualizarii mortii. Desigur, asemenea caracteristici atribuite crematiunii nu reprezinta o noutate si nici nu avem aici spatiul de a raspunde, pe larg, unor asemenea afirmatii. Singura idee pe care o subliniem este aceea ca deja crematiunea moderna are in spate aproape 140 de ani de istorie, ceea ce in timp a dus la aparitia unor simboluri si la o ritualizare specifica. Este adevarat ca in timp “lung” al istoriei un secol si jumatate n-ar reprezenta un segment temporal indelungat, insa a vorbi despre incinerare ca un atentat asupra “simbolului” este o idee desueta si implicit paguboasa. In fapt, chiar si autoarea recunoaste utilitatea publica a crematiunii si atunci despre ce discutam aici? Despre “varsta de aur” a simbolului??? Sunt atatea altele elemente care ating negativ aceasta chestiune si nu au rang de utilitate publica, la fel ca si crematiunea, insa aceastea sunt “cool” si ne ofera un confort sporit si “caldut” si atunci nici macar nu le pomenim…

6.06.2011

1. Revista on-line Think Outside the Box a publicat astazi un scurt articol despre argumentele pro si contra incinerare. Cu acordul nostru au fost reproduse cele “15 motive ca sa alegi incinerarea” de pe siteul Amurg. Romanian Cremation Association si puse in oglinda cu argumentele anti crematiune ale controversatului scriitor francez Michel Houellebecq: http://totb.ro/2011/06/ce-ti-face-mai-mult-cu-ochiul-sa-fii-ingropat-sau-ars/ Ne bucuram ca incepem sa fim identificati ca si sustinatorii declarati ai crematiunii in Romania. Din pacate suntem singura voce care isi asuma acest lucru in tara noastra. Multumim revistei Think Outside the Box pentru interesul fata de activitatea asociatiei noastre.

2. Dupa ani buni de incercari a fost inaugurata la Popesti Leordeni biserica ridicata in memoria timisorenilor incinerati la Crematoriul Cenusa in urma evenimentelor din decembrie 1989: http://www.adevarul.ro/actualitate/Goana_dupa_Ceausesti-la_Targoviste_0_491951413.html Este un gest firesc pe  care Biserica Ortodoxa l-a acceptat desi respinge incinerarea. Desigur, argumentul care a determinat Biserica Ortodoxa Romana sa accepte acest lucru ar fi faptul ca timisorenii au fost incinerati impotriva vointei lor. Insa, ce se intampla cu crestinii ortodocsi declarati si practicanti care isi doresc sa fie incinerati? Ei si familiile lor nu ar merita slujbe de inmormantare si intreg arsenalul asistentei religioase ortodoxe ca si in cazul inhumarii? Consideram ca da… insa ni se va raspunde ca nu exista crestini ortodocsi care sa accepte incinerarea ca practica. Noi putem demonstra oricand contrariul acestei afirmatii…

26.05.2011

1. Doua articole privind crematoriile si incinerarea au aparut in ultima vreme: http://www.credinta-adevarata.ro/2011/05/26/ce-vrei-sa-faci-dupa-moarte-congeleaza-te/ ;  http://b365.realitatea.net/news/locul-in-care-se-ard-copiii-crematoriul-vitan-barzesti/ Ambele aseaza intr-o lumina negativa incinerarea: in cazul primului se spune ca incinerarea ar fi principala cauza de poluare cu mercur in Marea Britanie, desi toate crematoriile britanice sunt obligate, prin lege, sa-si monteze filtre pana in 2012 (lucru neprecizat in articol). Cel de al doilea articol se refera la Crematoriul Vitan Barzesti si expune, destul de detaliat, situatia de acolo. Din pacate, articolul cu pricina se dezvolta in zona exotica, vrand sa socheze, titlul sau fiind edificator pentru aceasta directie: Locul unde se ard copiii morti, in Bucuresti. Or, statistic vorbind, numarul incinerarilor in cazul copiilor decedati este unul relativ mic, ceea ce nu justifica titlul articolului. In opinia noastra, crematoriul si incinerarea n-ar trebui sa constituie o realitate care socheaza, ci una normala si astfel de interventii in presa exprima inca opinii fosilizate privind crematiunea.

2. 1340 romani celebri incinerati pe site-ul nostru. Cifra imi pare elocventa privind corelatiile elita-incinerare!

3.  Avem 30 de membri in asociatie!  Va multumim pentru incredere si sprijin!

19.05.2011

1. Intre 19-22 mai 2011 se desfasoara la RomExpo Bucuresti a treia editie a Targului de articole si servicii funerare. Detalii gasiti aici: http://www.expofunerare.ro/index.php?pageid=32&action=showlinks&id=97&limba2=ro Initiativa de a organiza o astfel de manifestare este meritorie. Sunt cuprinse si trei evenimente conexe targului: conferinta de presa ACCU Bucuresti privind includerea sa in randurile Association of Significant Cemeteries in Europe, lansarea revistei “Magazin Funerar”, precum si o conferinta privind Problematica repatrierilor cadavrelor românilor emigranţi în Uniunea Europeana în contextul actual. Amurg. Romanian Cremation Association, precum si Cimitirul Particular Sfantul Gheorghe din Hunedoara (manager Cosmin Bodrean) nu participa, din pacate, la aceasta manifestare, din motive obiective. Sa speram ca la anul vom lua parte cu un stand propriu.

2. Pe celebrul site youtube a aparut un colaj de fotografii avandu-l in prim plan pe unul dintre fochistii Crematoriul Vitan Barzesti: http://www.youtube.com/watch?v=JrgH8qtGW4g Mai mult decat atat, fotografiile  arata si o parte din activitatea pe care acesta o desfasoara, expunandu-se astfel, fara nicio retinere, atat interiorul unuia din incineratoare, cat si cenusa rezultata in urma arderii si tratamentul sau ulterior.  Nu avem nimic impotriva in a se expune imagini privind activitatea dintr-un crematoriu uman, insa este nevoie si de respectul fata de cei decedati.  Asadar, cand vorbim despre incinerare, decedanta si intimitatea ar trebui sa fie cuvantele de ordine. De aceea nu cred ca se face un serviciu incinerarii cu asemenea lucruri.

17. 05. 2011.

1. Multumim calduros tuturor celor care au directionat cei 2% catre Amurg. Romanian Cremation Association. Au fost putini, este adevarat, insa mult mai multi ca anul trecut ceea ce este un semn evident  al cresterii noastre. Va multumim inca odata!

2. Am semnat contractul cu editura care va publica cartea mea dedicata istoriei crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI. Este vorba despre editura Institutul European din Iasi, una dintre cele mai prestigioase din Romania. Cartea va avea 802 pagini, cu 80 de fotografii, anexe si bibliografie. Costurile editarii sunt mari, fiind vorba despre 1000 de exemplare, si de aceea pretul cartii va fi unul destul de ridicat. Sper ca acest lucru sa nu scada interesul fata de ea.

3. Includerea Cimitirului Bellu in cadrul traditionalei Noptii a Muzeelor (14 mai 2011), a fost o reusita: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cripta-lui-dolanescu-vedeta-noptii-albe-de-la-bellu-930438.html ; http://www.adevarul.ro/actualitate/O_noapte_la_Bellu-_cultura_la_lumina_candelei_0_481152247.html Conform presei au fost circa 10000 de vizitatori. Sa nu uitam ca includerea acestui cimitir in Association of Significant Cemeteries in Europe este si meritul regretatei noastre colaboratoare Mariana Nitu (1980-2011), prea timpuriu plecata dintre noi. Conducerea ACCU Bucuresti trebuie insa felicitata pentru initiativa. Speram ca intr-un viitor apropiat si Crematoriul Cenusa sa fie inclus in acest program, ceea ce ar insemna, in primul rand, reabilitatea cladirii si deschiderea sa catre publicul larg.

7.05.2011

1. Traditionala de acum Noapte a Muzeelor (2011- a VII-a editie), ce se organizeaza anual, va cuprinde si cimitirul Bellu- “O noapte în Grădina cu suflete a baronului Bellu”,: pe 14 mai 2011 daca  nu aveti angoase si sunteti interesat  de acest cimitir, poate cel mai reprezentativ din Romania, il puteti vizita intre orele 20-02: detalii pe http://www.accu.ro/ Ar fi fost normal ca si Crematoriul Cenusa sa poata fi vizitat in cadrul aceluiasi program, data fiind valoarea sa deosebita, insa gradul de degradare a edificiul nu permite acest lucru. Sa speram ca pe viitor lucrurile se vor indrepta.

2. Cremation Society of Great Britain va contribui financiar la editarea cartii mele dedicate istoriei crematoriilor si incinerarilor umane in Romania secolelor XIX-XXI. Multumiri domnului rev. dr. Peter C. Jupp pentru ajutor. Este posibil ca un ajutor financiar consistent sa vina si de la International Federation Cremation. Este un semn evident a aprecierii activitatii ce o desfasor impreuna cu Cosmin Bodrean si Amurg. Romanian Cremation Association pentru dezvoltarea crematiunii in Romania. Conform intelegerii cu editura tirajul cartii  va fi de 1000 de copii ale cartii, ceea ce presupune costuri destul de mari si de aceea trebuie sa suport o parte din ele (770 de pagini cu peste 80 de imagini!). Saptamana viitoare, dupa ce semnez contractul cu editura, am sa dezvalui numele acesteia.

3. Va reamintim ca pana pe 15 mai 2011 puteti sa directionati 2% din impozit pentru Amurg. Romanian Cremation Association (formulare 230 si 200).

Denumire entitate non profit: ASOCIATIA CREMATIONISTA AMURG

Cod de identificare bancara (cui): 26819158

Cod IBAN (cont bancar):  RO 32 BTRL 0630 1205 K646 06XX – Banca Transilvania Hunedoara

Va multumim!

27.04.2011.

1.  Senatul Romaniei a respins ieri Legea Cimitirelor: acest lucru s-a intamplat dupa ce presedintele Traian Basescu a retrimis legea pentru reexaminare Corpurilor Legiuitoare in decembrie 2010 –  http://www.ziare.com/politica/senat/senatul-respinge-legea-cimitirelor-1090724

Motivul l-a reprezentat faptul ca legea propusa inspre promulgare nu prevedea, in mod limpede, obligatiile posibililor proprietari ai cimitirelor si nici eventuale sanctiuni. Dupa cum se poate vedea, presedintele Basescu se referea doar la posibilele cimitire aflate in proprietate privata, si nu si la crematoriile intr-un regim similar. Tergiversarea adoptarii Legii Cimitirelor demonstreaza din nou neclaritatile formularilor initiale si necesitatea unor imbunatatiri. Din pacate, se vorbeste din 2004 despre o Lege a Cimitirelor (si crematoriilor) in Romania si nici pana azi aceasta n-a fost adoptata si promulgata.  Or, o atare situatie nu face decat sa adanceasca si mai profund criza din sistemul funerar romanesc.

2. A decedat la New York la 23 aprilie 2011, in urma unui stop cardiac artista Ioana Nemes (1979-2011). Exponenta a artei contemporane s-a remarcat printr-o serie de expozitii personale in SUA, fiind foarte apreciata. Conform dorintei sale si a familiei artista va fi incinerata: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=ultima_ora&a=citeste&p=ultora_cultura&s_id=100727

Dumnezeu s- o odihneasca!

26.04.2011

Ne puteti gasi de acum si pe facebook la adresa: http://www.facebook.com/pages/Amurg-Romanian-Cremation-Association/163672130348350?ref=ts sau simplu tastand la pagina de cautare Amurg. Romanian Cremation Association.

Multumim  pentru interes si sprijin!

22.04.2011

1. In urma cu exact un an pe 22 aprilie 2010, prin decizie judecatoreasca, Amurg. Romanian Cremation Association devenea o structura functionabila, militand, in mod public, pentru dezvoltarea crematiunii si reformarea sistemului funerar din Romania.  Este un moment aniversar si dorim sa ne exprimam gratitudinea fata de toti ce care au sprijinit si sprijina aceasta idee. Pana acum avem 26 de membri in asociatia noastra din diverse orase ale tarii: Alba Iulia, Hunedoara, Timisoara, Cluj Napoca, Bucuresti, Targu Mures, Iasi, Oradea. Acesta este un semn ca nu am gresit pornind pe o asemenea directie.  Cand in 1923 pe 7 martie cativa entuziasti au fondat societatea cremationista Cenusa, o parte a societatii romanesti i-a perceput ca pe niste excentrici insa 5 ani mai tarziu ei au reusit sa deschida la Bucuresti primul crematoriu din Romania, purtand acelasi nume. In primul an au adunat 14 membri insa nimic nu i-a oprit sa isi continue munca, ceea ce si noi vom face. La Multi Ani, Amurg. Romanian Cremation Association!

2. 1334 romani celebri incinerati pe siteul Asociatiei noastre, Cele mai important nume, identificate in ultima vreme, imi par Noveanu Vasile (1904-1992), doctor in medicina, ministru al Inventarierii Avutiilor Publice, legionar, Pavlu Gheorghe (?-1993), profesor universitar, sef catedra urbanism, prorector Institutul Ion Mincu, Bucuresti precum si Florin Iorgulescu (?-1991), inginer dr., președinte al Consiliului Național al Apelor, ministru secretar de Stat.

3. Pana pe 15 mai 2011 puteti opta pentru a dona cei 2% din impozit catre asociatia noastra.

Iata datele de identificare: formular 230, pentru cei salariati sau formularul 200 daca sunteti persoana fizica autorizata sau ati obtinut venituri din alte surse.

Denumire entitate non profit: ASOCIATIA CREMATIONISTA AMURG

Cod de identificare bancara (cui): 26819158

Cod IBAN (cont bancar):  RO 32 BTRL 0630 1205 K646 06XX – Banca Transilvania Hunedoara

De asemenea, daca v-ati inscris in asociatia noastra va rugam sa va achitati taxa anuala folosind datele de mai sus.

4. Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Paste uram membrilor asociatiei noastre si sustinatorilor crematiunii multa sanatate, liniste si bucurie. Va multumim!

14.04.2011.

1. Una dintre cele mai mari edituri din Romania a acceptat sa-mi publice cartea mea dedicata istoriei crematiunii umane in Romania secolelor XIX-XXI. Din motive de confidentialitate (contractul n-a fost semnat inca) n-am sa dezvalui inca numele acestei edituri. Marti o sa trimit varianta definitiva a manuscrisului. Intelegerea prealabila este ca pana in luna august a acestui an cartea sa fie tiparita. Se pare ca in format de carte aceasta va avea 700 de pagini! Asa cum am promis toti membrii Amurg. Romanian Cremation Association vor primi un exemplar gratuit. Asociatia noastra va fi partener in editarea acestei lucrari.

2. Saptamana aceasta ne-am intalnit cu un membru al asociatiei noastre dintr-un mare oras din Transilvania. Din discutiile avute, am aflat cu bucurie ca este intr-o faza avansata cu edificarea unui crematoriu uman in Ardeal. Amurg. Romanian Cremation Association sprijina orice initiativa de dezvoltare a crematiunii in Romania, fiind constienti ca incinerarea este poate unica solutie de rezolvare a unor deficiente in sistemul funerar de la noi.

3.  In ciuda crizei financiare Cimitirul Particular “Sfantul Gheorghe” din Hunedoara, aflat in proprietarea domnului Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association, cunoaste o dezvoltare deosebita.  Este meritul domnului Bodrean care a investit pasiune in edificarea unui asemenea asezamant, absolut necesar in acea zona. Eforturile dansului pot constitui un model si ma bucur din tot sufletul pentru reusita sa si mai ales  de faptul ca imi este prieten.

10.04.2011

1. Cunoscutul critic de film Alex Leo Serban (1959-2011) a decedat in urma unei boli incurabile. Se pare ca va fi incinerat marti, 12.04.2011 la Crematoriul Vitan Barzesti. Dumnezeul sa-l odihneasca!

2. 1303 romani celebri incinerati sau care au dorit sa fie identificati! Cel mai important nume, adaugat in ultima vreme, imi pare Nicolae Demetriade, doctor in medicina, profesor la Universitatea din Bucuresti, incinerat in perioada interbelica. Urna cu cenusa sa se afla intr-unul dintre primele columbarii ale crematoriului Cenusa.

30.03.2011

1. In cadrul principalei emisiuni de stiri “Focus” a canalului TV Prima TV a fost prezentat pe 27 martie 2011 un reportaj dedicat incinerarii. Este prima data, dupa foarte multa vreme, cand tematica crematiunii face obiectul unei stiri pe vreun canal autohton de televiziune:  http://www.primatv.ro/stiri-focus/amintiri-de-cenusa.html Din pacate insa reportajul mentionat prezinta intr-o lumina defavorabila si plina de clisee subiectul: de pilda, se vorbeste de faptul ca incinerarea n-ar fi o practica crestina, despre faptul ca peste 3000 de urne ar fi abandonate in columbariul Crematoriului Vitan – personal ma ingrozesc cand ma gandesc cate morminte parasite sunt in cimitirele din tara! – facandu-se, la un moment dat, paralela intre iad si incinerare etc.

2. Am mai adaugat cateva personalitati incinerate din Romania la lista acestora de pe site-ul nostru, numarul acestora ajungand acum la 1284.

3. Sper ca in doua sau trei saptamani sa am vesti de la editura, despre cartea mea dedicata istoriei crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI. Puteam s-o tiparesc la o editura mai mica, insa am preferat una mai mare pentru o mai buna distributie a sa, de aceea sunt nevoit sa astept. Manuscrisul cartii are in jur de 340 de pagini, la care se adauga prefata, semnata de dr. rev. Peter C. Jupp din partea Cremation Society of Great Britain, bibliografia, circa 70 de fotografii, bibliografia si un rezumat in limba engleza. In total cartea va avea vreo 400-420 de pagini. O sa organizam o serie de lansari ale acestei carti, fara a face neaparat o propaganda crematiunii, intrucat lucrarea este una stiintifica,  si ma gandesc ca atunci cand o vom lansa la Hunedoara s-o facem in cimitirul Sf. Gheorghe al bunului meu amic domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association.

28.03.2011

1. Ziarul Hunedoreanul de vineri 25.03.2011 a publicat un articol dedicat Amurg. Romanian Cremation Association. Semnat de catre Monna Vasilescu, articolul prezinta succint cateva repere ale activitatii noastre, precum si un contur al realitatilor incinerarii in tara noastra: http://www.zhd.ro/?r=reportaj&a=trei-hunedoreni-care-vor-sa-fie-incinerati-dupa-moarte-fac-parte-din-prima-asociatie-cremationista-din-romania-4858

Este primul articol din presa scrisa, dedicat activitatii noastre si acest lucru ne bucura. Datorita specificului incinerarii, ca vointa liber exprima a persoanei de a fi arsa dupa deces, noi nu ne promovam, in mod agresiv, activitatea. De aceea probabil cel mai potrivit motto pentru ceea ce noi facem ar fi “munca staruitoare dar discreta”! Speram ca pe viitor eforturile noastre sa devina si mai vizibile, fara a produce panica sau tulburari in randurile celor care resping incinerarea.

2. Dupa cum am promis, am refacut lista romanilor celebri care au fost incinerati sau au dorit sa fie incinerati. O puteti gasi pe site-ul nostru. Lista aceeasta, incompleta din motive obiective, este importanta deoarece arata ca din cele in jur de 65000-70000 de incinerari, ce au avut loc in Romania intre 1928-2011, nu mai mult de 2000 au fost ale unor personalitati publice. Or, aceasta situatie arata ceea ce orice minte limpede observa:  incinerarea in Romania nu a fost si nici nu este apanajul unei elite, ci a fost preferata de catre toate categoriile socio-profesionale din tara noastra !

19.03.2011

1. A incetat din viata la 18 martie 2011 prof.univ. dr. Romul Munteanu, critic si istoric literar (1926-2011), o personalitate a culturii romanesti: http://www.cotidianul.ro/140279-Profesorul-Romul-Munteanu-depus-in-Capela-mica-a-Cimitirului-Bellu-Militar

Conform propriei vointe va fi incinerat la Crematoriul Vitan Barzesti din Bucuresti, luni 21 martie 2011. Dumnezeu sa-l odihneasca!

2. Saptamana viitoare vor insera aici lista, refacuta mult mai detaliat, a  romanilor celebri care au fost incinerati sau a dorit sa fie incinerati. Pentru cei interesati de subiect, aceasta lista este edificatoare privind faptul ca incinerarea nu este nici straina, nici pagana si nici o realitate de data recenta in spatiul romanesc. De asemenea aceasta lista va demonstra faptul ca incinerarea a fost deseori preferata de catre o parte a elitelor romanesti a ultimelor doua secole, dar nu a fost apanajul acesteia.

3. La sfarsitul saptamanii viitoare particip la o conferinta la Iasi organizata de catre Academia Romana, Institutul de Istorie AD Xenopol, sub patronajul MS Regele Mihai I, dedicata  culturii, politicii si societatii din timpul lui Carol I. Voi prezenta o comunicare despre dezbaterile asupra crematiunii in spatiul romanesc a acelor vremuri (cu accent pe Regat). Programul conferintei poate fi consultat aici:
http://radioiasi.ro/public/upload/2011/PDF/Program%20simpozion%2025%20martie.pdf

14.03.2011

Cutremurul din Japonia a indoliat o tara si o lume intreaga. Conform ultimelor stiri in zone cele mai afectate crematoriile abia daca mai fac fata solicitarilor incinerarii victimelor ( prefectura Miyagi, din estul Japoniei). Aici autoritatile au renuntat la avizul necesar incinerarii, datorita numarului mare de morti:  http://www.dcnews.ro/2011/03/adevarata-problema-a-japonezilor-va-fi-manipularea-cadavrelor/ ; http://www.ziare.com/stiri/cutremur/japonia-explozii-la-centrala-fukushima-1081379

La noi in urma cutremurului din 4 martie 1977 Crematoriul Cenusa a fost utilizat pentru a face fata excedentului de morti. Ceea ce se intampla acum in Japonia, in aceasta directie, este un bun exemplu, desi de nedorit,  privind utilitatea publica a crematoriilor.

11.03.2011

1. Ibraileanu… “domnul Ibraileanu”

Este titlul unui articol scris de Ionel Teodoreanu, cu ocazia decesului marelui Garabet Ibraileanu (1871-1936) petrecut in martie 1936. N-as fi scris aceste randuri daca n-as fi constatat cu amaraciune ca ieri cand s-au implinit 75 de ani de la deces aproape nimeni n-a consemnat acest lucru, momentul fiind marcat uneori la rubricile zilnice de “calendar” a unor ziare si cu atat mai putin in mediul on-line. Nu conteaza aici faptul ca Garabet Ibraileanu a fost incinerat la 12 martie 1936 la Crematoriul Cenusa, ci doar ca vorbim despre o personalitate de prim rang a culturii romanesti, cu urme de nesters in aceasta. Chiar daca “domnul Ibraileanu” este acum “cenusa ratacita in univers” (dupa expresia lui Cezar Petrescu), chiar daca pentru tanara generatie numele sau nu are aproape deloc rezonanta, noi, cremationistii romani de astazi, ne inclinam in fata memoriei sale, omagiindu-l cum se cuvine.

2. O propunere exotica (desi prietenul si fratele meu Cosmin Bodrean ma contrazice) asupra osemintelor lui Mihai Eminescu si Veronica Micle a fost vehiculata zilele trecute in presa romaneasca:
http://www.click.ro/actualitate/din_tara/Vrea-diamant-Eminescu-Veronicai-Micle_0_1133886678.html

3. In curand am sa refac mult mai detaliat lista romanilor celebri care au fost incinerati sau au dorit sa fie incinerati de pe siteul Amurg. Romanian Cremation Association. Aceasta lista va figura ca anexa la cartea mea dedicata crematiunii in Romania ultimelor doua secole. Am mai identificat cateva nume, cel mai important fiind de departe cel al lui Iosif Iser (1881-1958), pictor si membru al Academiei Romane. Pare-mi-se si sotia sa a fost incinerata cativa ani mai tarziu.

1.03.2011

1. O veste exceptionala privind Crematoriul Cenusa: in urma sedintei de ieri de la Primaria Capitalei, 28 februarie 2011, s-a decis alocarea unei sume importante bani pentru reabilitatea edificiului: http://b365.realitatea.net/news/doua-milioane-de-euro-pentru-mortii-bucurestiului/

Dupa ce intr-o sedinta anterioara, Consiliul General al Municipiului Bucuresti respinsese, datorita costurilor si, pe de alta parte, indiferentei si ignorantei, acest proiect, in sfarsit s-a luat decizia renovarii. Consideram ca astfel s-a facut o reparatie, din punct de vede moral, absolut necesara, deoarece edificiul Crematoriului Cenusa este parte din patrimoniul national.  Transmitem sincere felicitari actualei conduceri ACCU Bucuresti, precum si unor factori de decizie din Primaria Capitalei, pentru tenaticitate si eforturile depuse.  Intr-un asemenea moment ma gandesc si la colega si prietena noastra, arh. drd. Mariana Nitu, prea timpuriu plecat dintre noi, care a militat si s-a implicat deschis in salvarea acestui edificiu.

2. Un articol interesant privind implementarea sistemului de asigurari de inmormantare in Romania, scris de catre Adriana Mosoianu, poate fi citit in ultimul numar din Saptamana Financiara: http://www.sfin.ro/articol_22447/romanii_ar_putea_avea_parte_de_asigurari_de_inmormantare.html

3. In ultima vreme am inregistrat trei noi pozitii provenind din mediul ortodox anti incinerare:

a. pr. Alexandru Stanciu – o interventia generalista in tematica, care seamana mai degraba cu un referat “scolaresc”, preluand informatii nefiltrate din diverse alte interventii similare: http://apostolatintarafagarasului.blogspot.com/2011/02/inhumare-sau-incinerare.html

b. pr. dr. Adrian Zaharia – o interventie mult mai bine fundamentala si intr-un stil academic, cu diverse trimiteri si note de final: http://www.doxologia.ro/studiu/pr-dr-adrian-zaharia/incinerarea-invatatura-bisericii-ortodoxe

c. pr. Visarion Iugulescu – o interventie ce mentioneaza doar pacatul incinerarii  in cazul Predicii la Duminica Lasatului sec de carne – a Infricosatei Judecati: http://www.orthoblog.ro/2011/02/26/p2057

Indiferent de nivelul academic sau de popularizare a acestor interventii, ceea ce le caracterizeaza, este tonul vehement de respingere a crematiunii, exprimand, din nou, arhicunoscutele pozitii conservatoare ale Bisericii Ortodoxe Romane in domeniu.

4.  Va fi editat in curand volumul conferintei internationale Dying and Death in 18th-21st century Europe, editia a treia, eveniment stiintific la care asociatia noastra a fost partener si sponsor. In cadrul acestui volum sunt patru articole stiintifice consacrate tematicii crematiunii in Europa ultimelor doua secole:

http://romaniandeathcremation.blogspot.com/2011/02/death-conference-proceedings-2010.html

Mentionam din nou faptul ca acesta conferinta nu este una de promovare a incinerarii in Romania, ci o conferinta stiintifica unde se dezbat diverse problematicii legate de murire si moarte in Europa ultimelor 3 secole. De remarcat sunt polemicile nascute in cadrul acestei conferinte in jurul subiectului crematiunii, purtate la un nivel academic, conferinta inregistrand anual si participari ale unor cadre didactice universitare din invatamantul teologic ortodox din tara noastra.

5. Lista romanilor celebri care au fost incinerati sau au dorit sa fie incinerati, disponibila pe siteul nostru a ajuns la identificarea a 1203 persoane. Cel mai important nume identificat  in ultima vreme imi pare Nicolae Gramada (1892-1961), prof. univ., dr. în istorie şi filosofie.

6. Daca doriti sa ajutati asociatia noastra puteti dona cei 2% din impozit. Detalii gasiti in sectiunea Despre noi din cadrul siteului.

7. Saptamana aceasta trimit la editura manuscrisul cartii mele dedicate istoriei crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI. Sper sa am cat de curand vesti despre editarea si aparitia ei. Cartea, o premiera in mediul stiintific romanesc, va fi distribuita gratuit membrilor asociatiei noastre.

Va multumim!

11. 02.2011

Amurg. Romanian Cremation Association isi exprima profundul regret la trecerea in eternitate a celei care a fost arh. drd. Mariana Nitu (1980-2011). Mariana Nitu a fost un excelent coleg si profesionist in domeniul arhitecturii memoriei, o persoana aparte, foarte pasionata de ceea ce facea. Fara a fi adepta incinerarii a ajutat asociatia noastra, facilitandu-ne diverse legaturi profesionale cu Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane din Bucuresti.  A elaborat impreuna cu dr. Marius Rotar o parte din proiectul de restaurare a  Crematoriului Cenusa din Bucuresti, intelegand, poate mai mult decat oricine, valoarea simbolica a acestui edificiu. A fost membru a Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE), inscrierea cimitirului Bellu din Bucuresti pe harta cimitirelor reprezentative din Europa fiind meritul ei exclusiv.  A publicat diverse articole stiintifice si a participat la conferinte internationale, fiind apreciata pentru profesionalismul ei.

Dumnezeu s-o odihneasca!

1.02.2011

1. In numarul de ieri a ziarul Adevarul (editia nationala) a fost publicat, intr-o forma scurtata, protestul Amurg. Romanian Cremation Association, semnat de Marius Rotar. impotriva deciziei consilierilor CGM Bucuresti de respingere a unui proiect de restaurare a Crematoriului Cenusa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Pagina_cititorului_0_418158452.html

Protestul a fost publicat pe siteul Asociatiei Amurg saptamana trecuta.

Intitulat “Despre o anumita forma de respect” articolul critica decizia luata, aratand netemeinicia sa. In mod firesc, un asemenea moment – aparitia in cotidianul cu cel mai mare tiraj din Romania – ar fi un motiv de mandrie pentru asociatia noastra, insa am fi preferat sa nu fi formulat acest protest, iar Crematoriul Cenusa sa-si primesca binemeritata restaurare printre edificiile reprezentative ale tarii noastre. Asiguram insa toti suporterii si adversarii crematiunii precum si familiile care au urne depuse in columbariile Crematorilui Cenusa ca vom cauta alte solutii pentru restaurarea atat de necesara a acestui monument de patrimoniu national si templu al crematiunii din Romania – ca sa folosesc o formula din retorica proincinerare a secolului al XIX -lea.

2. Pentru a doua oara in luarile de pozitie antiincinerare ortodoxe sunt preluate informatii de pe site-ul nostru. Daca prima data s-a intamplat anul trecut intr-un articol semnat de prof. univ. dr. pr. Ioan Tesu: http://www.doxologia.ro/articol/20100922/inhumare-versus-incinerare o noua situatie similara am regasit-o saptamana trecuta in cele scrise Alexandru Ulea, aparute atat pe blogul sau personal: http://alexandru.ulea.ro/?p=2969 cat si ziarul Lumina. Primul cotidian crestin din Romania: http://www.ziarullumina.ro/articole;1502;1;51577;0;Incinerarea-desconsidera-demnitatea-trupului.html.

Daca in primul caz nu am reactionat deoarece am considerat ca atitudinea ar fi singulara, repetarea situatiei ne face sa adoptam o pozitie defensiva:  in mod natural, cei care preiau informatii de pe site-ul nostru ar trebui sa ne citeze, mai ales cand este vorba despre informatii de prima mana si in premiera privind tematica crematiunii.

In plus, aceasta ultima interventia anticremationista semnata de Alexandru Ulea cuprinde si o serie de erori. Astfel, se aduce un argument pueril impotriva crematiunii si anume cel judiciar. Domnul Alexandru Ulea nu stie ca acest argument este cu totul depasit, fiind caracteristic retoricii anticrematiune de acum un secol. De asemenea sunt preluate argumentele pe care le-am insirat in favoarea crematiunii pe site-ul nostru, si chiar formulari explicite, fara citarea de rigoare spunandu-se doar ca este vorba despre “cei care promovează incinerarea”. In final, este pomenit ca instanta anticremationista prof. Vladimir Prelipceanu insa domnul Ulea nu mentioneaza  faptul ca prof. Prelipceanu s-a manifestat tolerant la adresa crematiunii intr-un articol publicat in anii 60, pentru ca apoi, sub presiunea forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Romane, sa se dezica de pozitia sa precedenta.

Desigur sunt si alte multe aspecte discutabile in interventia domnului Alexandru Ulea insa nu intru in detalii pentru a nu naste o noua polemica. Cand impreuna cu prietenul meu Cosmin Bodrean am fondat aceasta asociatie am fost perfect constienti la ce ne inhamam in conditiile pozitiei anticrematiune a Bisericii Ortodoxe Romane. Nu intentionam nici sa surpam traditii, nici sa distrugem “fiinta traditionala” romaneasca si nici sa facem afaceri cu cei decedati, ci doar sa indreptam o serie de erori din sistemul funerar din Romania, in care construirea unui crematoriu uman in Transilvania este o necesitate si o datorie pentru noi.

3. 1185 romani celebri incinerati sau care au dorit sa fie incinerati pe siteul nostru. Fata de lista intocmita de Gheorghe Bezviconi ce cuprindea in jur de 438 de nume (unele dintre aceste nu l-am putut identifica cum ca ar fi fost niste personalitati, utilizand de pilda cele patru volume ale Bibliografiei Romanesti Moderne (1830-1914) cresterea este semnificativa si stimulanta, pentru o viitoare analiza stiintifica a subiectului.

4. 761 vizitatori al siteului Amurg. Romanian Cremation Association pe luna ianuarie! Record absolut de la lansarea sa! Va multumim pentru interes si va dorim numai bine!

28.01.2011

O veste care ne intristeaza profund: in ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti consilierii au respins proiectul de reabilitare a Crematoriului Cenusa, in valoare de un milion de euro (.http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/6-2_milioane_de_euro_pentru_obiectivul_turistic_Bellu_0_416358999.html) Asociatia Cremationista Amurg din Romania, prin persoana dr. Marius Rotar -presedinte a participat la elaborarea proiectului de reabilitare a edificiului impreuna cu arh. drd. Marianna Nitu. Din nefericire, proiectul a fost respins. In cele trei poze de mai sus se poate observa starea de degradare a Crematoriului Cenusa, avand nevoie urgenta de consolidare. Ne exprimam, in mod public, profunda dezaprobare a acestei situatii, in conditiile in care Crematoriul Cenusa este o cladire unica in lume ca si conceptie si arhitectura si de asemenea un monument plin de semnificatii privind istoria recenta a Romaniei. Ne place adeseori sa vorbim cu o mandrie prosteasca uneori despre neaosele noastre traditii, despre faptul ca in Romania procesul de secularizare a societatii nu este atat de pregnant ca in lumea occidentala, exemplificandu-se prin cultul deosebit al celor decedati , multi cosiderand, in mod eronat, crematiunea o practica surpand ”specificul” romanesc si un implant nefericit si pagan pe sufletul romanilor. Dar lucrurile nu stau asa. Respingerea acestui proiect nu se poate explica doar prin motivul “autosuficient” al actualei crize financiare, ci, din pacate, si prin alte elemente: o lipsa total de respect pentru cei decedati, tinand cont ca in columbariile Crematoriului Cenusa sunt adapostite in jur de 30000-40000 de urne, unele dintre acestea fiind vizitate inca de catre famiile celor decedati (familii care platesc taxa anuala de concesionare de nisa).  Or, acest episod nu este decat unul dintre  multele semnalate ca si reprezentand un “cancer” in societatea romanesca actuala: criza locurilor de veci – facilitand preturi prohibite si “afaceri” de mare anvergura, mafia cimitirelor, inmormantarile pe aleele cimitirelor si in spatii total neadecvate din aceste incinte. In mod cert, cand vorbim despre un cimitir sau un columbar primul gand care ne vine in minte este cel de pietate si recunostiinta pentru cei care nu se mai afla printre noi, a caror ramasite pamanesti se afla in aceste locuri ale memoriei (dupa expresia lui Pierre Nora). Insa, existenta acestor situatii regretabile nu ne face decat sa ne gandim ca aceasta criza in sistemul funerar din Romania se datoreaza totalului dezinteres al factorilor de decizie de dupa 1990 pentru a rezolva o asemenea realitate. Protestul nostru ar parea, in aparenta, fara sens si poate nu va avea niciun ecou. Insa gandindu-ne ca, la un moment dat, toti cei care fiintam acum vom deveni, mai devreme sau mai tarziu, o amintire, chiar si cei care vremelnic pot lua acum decizii, nu consideram  decat de-a dreptul inconfortabil gandul ca viitoarea destinatie a ramasitelor noastre trupesti (urna sau mormant) nu va deveni in timp, perpetuandu-se o atare realitate,  decat un loc de groaza pentru aceia care am insemnat ceva in timpul vietii noastre. Aici nu este vorba despre disputa pro sau contra incinerare, nici despre proganda cremationista ci doar despre o crasa lipsa de respect si dezinteres. Rusine!

24.01.2011

1. Un articol bun despre realitatile incinerarii a fost publicat de curand pe blogul http://rostiri.ning.com/profiles/blogs/inhumare-sau-incinerare-tu-ce Desi are o serie de scapari articolul ofera o perspectiva edificatoare asupra istoricului crematiunii din lume si din spatiul romanesc. Se mentioneaza activitatea Amurg. Romanian Cremation Association ca motor principal al sustinerii si propagarii crematiunii umane in tara noastra. Articolul a fost deja preluat de o serie de alte site-uri, un lucru imbucurator de altfel. Multumiri domnisoarei Giulieta Marin din Bucuresti pentru interesul fata de activitatea noastra. Nu este prima mentionare a activitatii noastre in blogosfera romaneasca, semnificativa fiind cea de la sfarsitul lui noiembrie 2010 de pe blogul http://riddickro.blogspot.com/2010/11/exista-si-asa-ceva.html

2. Reactia noastra privind situatia creata in cazul “incinerarii” lui Cristian Paturca a fost preluata de asemenea de cateva site-uri:

http://www.alba247.com/stiri/schimbare-radicala-in-cazul-lui-cristian-paturca-dupa-indelungate-discutii-purtate-de-familia-acestuia-la-sediul-asociatiei-21-decembrie-89-cu-preoti-prieteni-apropiati-si-medicii-care-l-au-tratat-s-a-decis-inhumarea-acestuia-probabil-in-c

http://www.albaiulianul.ro/viata-in-alba-iulia/693-schimbare-radicala-in-cazul-lui-cristian-paturca-dupa-indelungate-discutii-purtate-de-familia-acestuia-la-sediul-asociatiei-21-decembrie-89-cu-preoti-prieteni-apropiati-si-medicii-care-l-au-tratat-s-a-dec

http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/a-murit-cristian-paturca-324821.html

3. Ecourile cazului Paturca nu s-au stins. Este elocvent faptul ca familia acestuia a incercat sa se disculpe, la fel si membrii Asociatiei 21 Decembrie. Justificarea schimbarii, in acest caz, a fost cea a “necesitatii” unei inmormantari crestinesti:

http://www.adevarul.ro/actualitate/Paturca-inmormantat_intre_Pittis_si_Sterian_0_412159464.html

Consideram acest lucru o aberatie dat fiind faptul ca intr-o mare majoritate a lumii crestine incinerarea este acceptata, la fel si toate serviciile religioase pentru cei incinerati. Din pacate la noi, pozitia inflexibila a Bisericii Ortodoxe Romane in domeniu, face deocamdata imposibil acest lucru. Oricum, Cristian Paturca a avut o consolare: a fost inmormantat in Cimitirul Bellu langa Valeriu Sterian si Florian Pittis. Extraordinara si onoranta “pozitie” insa ce se intampla cu faptul ca Paturca si-a dorit cu totul altceva??? Este o ofensa adusa memoriei cuiva a nu i se respecta o ultima dorinta…. Cred ca doar in Romania si in Grecia in Europa zilelor noastra se putea intampla asa ceva.

20.01.2011

Schimbare radicala in cazul lui Cristian Paturca: dupa indelungate discutii “purtate de familia acestuia, la sediul Asociatiei 21 Decembrie 89, cu preoti, prieteni apropiati si medicii care l-au tratat” s-a decis inhumarea acestuia, probabil in cimitirul Bellu (http://www.ziare.com/stiri/deces/cristian-paturca-inmormantat-la-cimitirul-bellu-1069841_

O asemenea situatie este intru totul regretabila, deoarece Cristian Paturca s-a exprimat in termeni cat se poate de clari, radicali chiar, pentru a fi incinerat. Din pacate, vointa sa n-a fost respectata, cu o usurinta pe cat neexplicabila, pe atat de condamnabila. Dorinta cuiva, ce pleaca pe un drum necunoscut deschis de moarte (dupa expresia lui V.I. Zorca, intr-un articol publica in 1937, in Flacara Sacra), are o valoare sacra si constituie pentru cei apropiati lui un imperativ, in primul rand de ordin moral, chiar daca, in aparenta, familia, rudele sau prietenii nu sunt de acord cu o asemenea decizie. Nerespectarea unei asemenea dorinte are un caracter de sacrilegiu asupra memoriei celui decedat, mai ales datorita faptului ca formularea unei asemenea cereri – de a fi incinerat – presupune un proces sufletesc de analiza si gandire logica, depasind puterea de intelegere imediata a supravietuitorilor din familie.  De asemenea nerespectarea unei asemenea dorinte poate fi   considerata un act deprimant  de dispret, de lipsa crasa de respect si daca acceptam ipoteza ca undeva in alta lume, dupa moarte, sufletele noastre se vor reintalni, reintregindu-se.

Dorinta de a fi incinerat constituie rezultatul unei analize proprii a cuiva, efect direct al unei puternice demnitati (dupa expresia aceluiasi V.I. Zorca) ce nu s-a putum impaca cu gandul la soarta dizgratioasa a trupului inhumat.

De asemenea, in cazul particular a lui Cristian Paturca, incinerarea si mai ales dispersarea cenusii sale in Piata Universitatii ar fi avut o inalta valoare de simbol, data fiind semnificatia personalitatii acestuia in evenimentele de dupa 1990. De aceea trebuia respectata, chiar daca, in aparenta era dificil a fi acceptata. Daca in cazul decesului sopranei Roxana Briban, nerespectarea dorintei ei de a fi incinerata este pe undeva justificabila, datorita  caracterului violent al decesului, in cazul lui Cristian Paturca situatia este cu totul alta: incinerarea sa si dispersarea cenusii in Piata Universitatii ar fi fost incheierea firesca a unei vietii, traita la temperatura maxima a pasiunii si dragostei pentru niste idealuri. Or, schimbarea brusca produsa, nu reprezinta decat un alt exemplu nefericit dintr-un lung sir de intamplari similare incepand  cu nerespectarea dorintei de a fi incinerat a dramaturgul Alexandru Davilla si incheind cu fostul consilier si revolutionar Dan Iosif.

Consideram incinerarea un act de chirurgie sufletesca, corespunzatoare in cazul celor care o aleg, creatiilor si trairilor din timpul vietii, fiind astfel o practica menita a educa sufletul si a-l inalta. De aceea, exprimarea dorintei  in acest sens a unei persoane in timpul vietii, constituie o obligatie pentru cei care ii urmeaza.

19.01.2011

1.  Cristian Paturca, un simbol al fenomenului Piata Universitatii, a decedat la inceputul acestei saptamani. Ultima sa dorinta a fost sa fie incinerat, iar cenusa sa-i fie imprastiata in Piata Universitatii. Asociatia “21 Decembrie” se va ocupa de indeplinirea vointei sale. Cristian Paturca (1954–2011) va fi incinerat, la Crematoriul Vitan Barzesti vineri, 21 ianuarie 2011.  Este semnificativ modul in care acesta si-a exprimat dorinta: “Sa ma ardeti, ca daca ma inhumati, va bantui!” (http://www.realitatea.net/cristian-paturca-in-testamentul-sau-am-trait-pentru-tara-mea-neamul-si-regele-meu_793294.html ) Nu este primul caz cand o personalitate a vietii publice din Romania doreste ca propria cenusa sa-i fie dispersata. Relevante sunt cazurile actritei Marcela Rusu, a carei cenusa a fost imprastiata pe treptele Teatrului National, a scriitorul Felix Aderca – cenusa imprastita in Marea Neagra, a disidentului anticomunist Victor Frunza – cenusa disperata in raul Ramnic sau a scriitoarei Rodica Ojog Brasoveanu, ce a cerut ca sa ii fie imprastiata cenusa pe Calea Victoriei in Bucuresti (dorinta neindeplinita).

2. O descriere corecta dar sumara a procesului incinerarii se poate citi pe http://www.roportal.ro/articole/incinerarea-3863.htm

3. Interesanta este noua decizie a Patriarhiei Romane, ca preotii sa nu perceapa taxe la inmormantari, pentru ca “familiile sunt indurerate”. Ramane de vazut daca o asemenea decizie se va respecta. Personal, ma indoiesc, deoarece familiile, indiferent de durerea resimtita de moartea cuiva apropiat, se simt cumva datoare sa plateasca preotul (http://inpascani.ro/patriarhia-romana-a-stabilit-taxe-fixe-pentru-nunti-si-botezuri-vezi-preturile/ )

4. 1158  romani celebri care au fost incinerati pe site-ul nostru. Cel mai important identificat si  adaugat in ultima vreme imi pare Dan Badarau (1893-1968), filosof, membru corespondent al Academiei Romane.

12.10.2011

1. Ca de fiecare data, numarul de iarna al faimosului Pharos. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation cuprinde statisticile mondiale ale incinerarii pe ultimul an (2009). Deoarece in Romania aceste statistici sunt mai greu accesibile, iar cele care exista nu sunt de obicei actualizate, prezentam, pe scurt, aceste statistici: pe plan mondial, in SUA exista cele mai multe crematorii (2113, desi rata incinerarii a fost situata doar la 36% din totalul deceselor la nivelul anului 2008); un numar foarte ridicat de crematorii exista in Thailanda (2077), China (1729) si Japonia (1547). Pe plan mondial in 2009  cele mai multe incinerari, raportate la numarul total de decese din acele tari, s-au efectuat in Japonia (99,93%), Thailnada (90, 68%) si Hong Kong (89,42%). In Europa, cele mai multe crematorii exista in Marea Britanie (256),  Germania (150), Franta (141) si Suedia (138). Cele mai ridicate rate ale incinerarii pe anul 2009 s-au inregistrat in Elvetia (83, 88%), Cehia (80, 60%) si Suedia (77, 21%) .

Cat priveste Romania, dupa cum se stie, exista, un unic crematoriu functional, cel de la Vitan Barzesti din Bucuresti, unde, conform Pharos, au fost efectuate in 2008, 1100 incinerari iar in 2009, 967 incinerari (cand am consultat in septembrie 2010 registrele de incinerari de la acest crematoriu cifrele erau usor diferite, insa acest lucru nu schimba datele problemei – in concluzie, in Romania au loc anual circa 1000 de  incinerari +-). Statele vecine Romaniei – in Ungaria sunt 12 crematorii functionabile, in Serbia 2 crematorii iar in Bulgaria 1 crematoriu. Nu apar date despre Ucraina.

Societati si asociatii cremationiste: Belgia (4), Danemarca (2), Franta (1), Marea Britanie (1) etc. Nu exista in Germania vreo societate pentru sustinerea incinerarii, deoarece scopurile intiale ale fostei societatii cremationiste germane au fost indeplinite si astfel aceasta a fost dizolvata. Se precizeaza, spre bucuria noastra, exista in Romania a unei asociatii si anume Amurg. Romanian Cremation Association.

Pharos. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation apare fara intrerupere din anul 1934, fiind citit in 43 de tari.

2. 1139 romani celebri incinerati pe siteul Amurg. Romania Cremation Association. Am mai adaugat cateva nume idetificate. Dintre acestea, cele mai importante personalitati recent identificate imi par scriitorul Dragos Protopopescu si fostul ministru al Cultelor din perioada comunista Nicolae Popescu Doreanu.

3. Pozele de mai sus: a). intrarea in Crematoriul Uman Vitan Barzesti: b). Fantana arteziana din incinta crematoriului din Durham (UK), utilizata pentru dispersarea cenusii; c). Crematoriul din Durham (UK); d). Inhumarea cenusii la radacina unor copaci tot in incinta crematoriului din Durham (UK), pe copac se pune o placuta cu numele defunctului. Crematoriul din Durham a aniversat anul trecut 50 de ani de existenta. Toate pozele au fost facute de mine in 2009, respectiv 2007.

7.01.2011

1. O veste exceptionala privind activitatea Amurg. Romanian Cremation Association: numarul de iarna al celebrului jurnal Pharos. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation Federation, principala tribuna a miscarii cremationiste din zilele noastre, fondat in 1934,  a consacrat o pagina aparitiei si activitatii asociatiei noastre. Sunt mentionate in articol eforturile pe care le depunem pentru sustinerea si propagarea incinerarii umane in Romania, precum si cateva dintre probleme ridicate de crematiune la noi in tara (vezi pozele de mai sus). Suntem tare bucurosi pentru faptul ca activitatea noastra a fost remarcata si consideram acest moment ca unul dintre cele mai importante de la fondarea asociatiei Amurg in martie 2010. Multumim domnului rev. dr. Peter C. Jupp (Anglia)  pentru ajutorul si sustinerea pe care ne-o acorda cu atata generozitate.

2. Sunt pe ultima suta de metri cu corectura finala a cartii dedicate istoriei incinerarii si crematiunii umane in Romania secolului XIX-XXI. Sper ca aceasta carte sa fie o contributie esentiala la tematica ce o sustinem, fara a fi un mijloc de propaganda a acesteia.

3. 1099 romani celebri incinerati pe site-ul nostru. In curand voi introduce si alte nume pe care le-am identificat deja. Aceasta lista este unica in peisajul romanesc actual si totodata un bun instrument de cunoastere a realitatilor si adeziunii la incinerare intr-o parte a elitelor romanesti din secolele XIX-XXI.

4. Domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association, va pleca intr-o binemeritata vacanta. Ii dorim drum bun, odihna placuta si-l asiguram de intreaga pretuire a tuturor membrilor asociatiei.

5. Nou record de vizitatori pe site-ul nostru – 487 in luna decembrie 2010, conform Google Analytics. Multumim pentru sustinerea si interesul  dumneavoastra fata de activitatea Amurg!

29.12.2010

Incheiem un an cu realizari importante ale Asociatiei noastre. Cea mai semnificativa dintre acestea este faptul ca Amurg. Romanian Cremation Association a devenit o structura functionabila incepand din 19.03. 2010. Asa cum am precizat, asociatia noastra doreste sa coaguleze, intr-un nucleu activ, persoanele ce sustin ideea crematiunii umane in Romania.  Prin urmare, in principal, cautam sa reactivam conceptul de cremationist in tara noastra, adica de militant al crematiunii umane, ce si-a pierdut esenta odata cu disparitia miscarii cremationiste in 1948. Pana in acest moment avem 23 de membri in Amurg. Romanian Cremation Association. Daca la inceput s-au inscris in asociatie, mai ales cunoscuti si prieteni de ai nostrii, cuceriti de entuziasmul nostru, in ultima vreme au devenit membri, persoane care ne-au contactat in numele ideii pentru care militam impreuna. Este un semn imbucurator si speram ca la sfarsitul anului viitor sa ajungem la 100 de membri. Rugam persoanele care s-au inscris in asociatie sa achite taxa anuala.

Cat priveste activitatea Asociatiei pe 2010 am realizat urmatoarele lucruri:

1.  Am inceput o campanie de sustinere si promovare a incinerarii in Romania, marcata prin diverse interventii, incercand sa facem cunoscute eforturile noastre;

2. Am fost parteneri si sponsori ai conferintei internationale Dying and Death in 18th-21st century Europe, third edition, Alba Iulia, Romania, 3-5 septembrie 2010 – unica conferinta de gen din Centrul si Sud Estul Europei;

3. Am avut o serie de discutii preliminare privind posibilitatea edificarii unui crematoriu uman in Transilvania, sondand deocamdata terenul;

4. Am reusit sa efectuam cateva incinerari prin Asociatie la Crematoriul din Szeged prin firma domnului Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association

5.  Am fost remarcati si felicitati pentru eforturile noastre de catre cremationistii europeni (International Federation Cremation – IFC);

6. Ne-am implicat in proiectul de restaurare a Crematoriului Cenusa din Bucuresti, incercand atat  cat ne-a stat in putinta sa salvam acest monument,  unic ca si conceptie, arhitectura si semnificatie, de la pericolul schimbarii, pe nedrept, a destinatiei sale primare.

Pentru 2011 ne propunem:

1. Continuarea campaniei de sustinere si promovare a incinerarii in Romania, in cat mai diverse maniere;

2. Inceperea propriu-zisa a constructiei crematoriului, fie in parteneriat, fie pe cont propriu. Suntem deschisi la orice propunere serioasa in acest sens;

3. Publicarea si popularizarea literaturii cremationiste in Romania – o sa incercam sa publicam o revista a Asociatiei, ce se va numi Flacara Sacra, revendicand, din nou, traditia cremationistilor romani interbelici. De asemenea dr. Marius Rotar, presedintele Amurg, preconizeaza publicarea in anul urmator a lucrarii sale asupra istoriei crematoriilor si incinerarilor umane in Romania secolelor XIX-XXI, precum si a dictionarului romanilor celebri incinerati; dansul de asemenea planuieste si republicarea  lucrarilor cremationiste ale teologului roman ortodox Calinic I. Popp Serboianu;

4.  Organizarea primului Congres al Amurg. Romanian Cremation Association unde vom invita pe toti membrii asociatiei plus un reprezentant al IFC si alti factori de decizie din tara noastra;

5. Strangerea legaturilor cu cremationisti europeni prin aderarea noastra la IFC;

6. Desfasurarea de activitati caritabile sub egida asociatiei;

7. Transformarea Amurg. Romanian Cremation Association intr-o asociatie de ajutor reciproc in caz de deces, ca si garantie a indeplinirii vointei oricui de a fi incinerat.

Poza de mai sus reproduce un numar din ianuarie 1937 al revistei Flacara Sacra.  Dupa cum se poate vedea, articolul de fond, semnat de catre inginerul Mihai Popovici, intitulat Cu prilejul reinnoirii anului, exprima credinta  in succesul crematiunii in Romania. Or, daca la 1937 ,un grup de entuziasti exprimau atat de limpede credinta in acest sens, noi, cei de la Amurg. Romania Cremation Association ne simtim datori sa continuam eforturile lor, promovand in mod public si absolut dezinteresat incinerarea ca necesitate si opera sociala astazi in tara noastra. Va dorim un calduros  La Multi Ani si multe bucurii in 2011 ! Va multumim pentru sustinere!

24.12.2010

1. Domnul Cosmin Bodrean, vicepresedintele Amurg. Romanian Cremation Association, proprietar si manager general al Cimitirului Privat Sfantul Gheorghe din Hunedoara, a efectuat saptamana trecuta o vizita de documentare la Kalmar, Suedia. Cu acest prilej a vizitat si cimitirul orasului, in incinta caruia se afla si Crematoriul.  In ciuda ideilor preconcepute privind raceala oamenilor din Nordul Europei, domnul Cosmin Bodrean a intalnit aici niste persoane deosebite, foarte prietenoase, ospitaliere si deschise pentru a impartasi din experienta lor vasta in domeniul industriei funerare.  I s-a permis vizitarea Crematoriului si chiar sa fotografieze incinta (vezi pozele de mai sus). Crematoriul din Kalmar a fost construit in perioada interbelica (1935, fiind cel de al paisprezecelea crematoriul deschis in Suedia la acel moment) si anual incinereaza circa 1000 de persoane. Se poate vorbi despre un model al implementarii si dezvoltarii crematiunii in Suedia, unde prima incinerarea a avut loc in 15 octombrie 1887, la crematoriul Hagalund, Solna langa Stockholm. Fiind permisa prin lege (1888, cu o serie de modificari in 1957) si avand acordul Bisericii crematiunea a progresat constant in aceasta tara: 5% – 1936, 22% – 1956, 50% – 1970, 72% – 2003.

Nu intamplator cremationistii romanii interbelici au admirat modelul suedez.

Cat priveste crematoriul din Kalmar aici se utilizeaza baterii cu carbune ca filtre, pentru evitarea poluarii – unul dintre cele mai perfomante sisteme din lume, la ora actuala.  Caldura rezultata in urma incinerarii nu se evacueaza direct in atmosfera. Aceasta, dupa filtrare, este dirijata catre sistemul orasenesc de incalzire a locuintelor. Dupa incinerare familia decide daca cenusa va fi ingropata in pamant sau eliberata in mare. In ambele cazuri se folosesc doar urne biodegadabile. Urna ingropata se descompune in pamant in 7 ani, iar in cea dea doua varianta urna se descompune in apa in 17 minute.  Multumim domnilor Lennart Jonsson si Hakan Jonsson de la Kalmar Krematorium, Kungsgardswagen 2C – 39237 Kalmar / Sweden pentru amabilitate asigurandu-i de intreaga noasta consideratie si prietenie.  Speram sa putem, in doi ani , sa-i invitam la inaugurarea crematoriului Amurg in Romania.

2. De curand a decedat in Hunedoara un cetatean american, ce locuia aici de mai multi ani. Ambasada SUA ne-a contactat solicitandu-ne, prin firma domnului Cosmin Bodrean, sa facilitam incinerarea. Am procedat la transportul trupului neinsufletit la crematoriul din Szeged, unde a avut loc incinerarea. Urna o vom trimite familiei defunctului in SUA.  Pentru noi este un moment extrem de important deoarece eforturile noastre capata contur si ne bucuram tot mai mult de incredere si apreciere. Am ramas impresionati de gestul Ambasadei SUA de a se ocupa de o asemenea neplacuta situatie. Din pacate, la noi foarte rar intalnim asemenea gesturi, desi, in mod cinic parca, statul ne ofera ajutor de inmormantare in valoare de 1800 RON.

Ibraileanu

Ibraileanu

22.12.2010

1. Dupa numeroase eforturi a fost demarata constructia unei bisericii de lemn la Popesti Leordeni, in memoria timisorenilor arsi la Crematoriul Cenusa in decembrie 1989, a caror cenusa a fost aruncata intr-o gaura de canal in aceasta localitate. La 21 de ani de la acele evenimente biserica, nefinisata insa, a fost sfintita: http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Pelerinajul_de_la_Popesti_Leordeni_a_inceput_cu_un_recitalul_lui_Ghoerghe_Iovu_in_tren_0_393560706.html

2. Iata cuprinsul cartii mele dedicata crematiunii in Romania.

Eternitate prin Cenusa. O istorie a crematoriilor si incinerarilor umane in Romania secolelor XIX-XXI

Peter C. Jupp, Introducere

0. Despre jurnalul nescris al unei carti

1. Intre modele posibile si moda unei cercetari

Despre un subiect inexistent in istoriografia romanesca

Niste posibile modele. Cadrul general al analizei; surse si metode

2. Pro si contra incinerare in spatiul romaesc al celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX

Transilvania

Regatul Romaniei

3. Perioada interbelica: cremationisti versus traditionalisti

Cadrul legislativ al incinerarii

Etapa revigorării ideii, punerii sale în practică şi a edificării crematoriului Cenuşa ((1921-1928)

Primul ars: 26 ianuarie 1928 – reacţii, atitudini, polemici, scandaluri

Statistica incinerărilor între 1928-1947

Decembrie 1934: Apariţia periodicului „Flacăra Scară. Organ pentru Propagarea cremaţiunii umane în România”

Garabet Ibrăileanu, Constantin Stere, Anton Holban, Ionel Fernic, Eugen Lovinescu, Grigore Trancu-Iaşi… şi alţii

The evil politics of cremation în România: un precedent

Cremaţiunea în România de la Al Doilea Război Mondial până în 1948

4. Perioada comunistă: inovaţii şi înţelegeri tacite

Statisticile incinerării

Poziţia Bisericii Ortodoxe Române

Naţionalizarea Crematoriului Cenuşa

Comunismul românesc şi problematica cremaţiunii

Un contur al morţii în ideologia comunistă din România: între raiul terestru şi tabu-ul morţii

Comunişti români şi practica incinerării

Niveluri ale cremaţiunii în România comunistă

Masca morţii rosii: The evil Politics of Cremation in Romania in decembrie 1989

5. Crematorii şi incinerări umane în România după 1990

Momente cheie; statistică

Apariţia crematoriului Vitan Bârzeşti

Greva Salariaţilor de la crematoriul Vitan Bârzeşti: 3-10 mai 1997

Închiderea crematoriului Cenuşa

Criza locurilor de veci în mediul urban şi soluţia crematoriilor

Proiectul Panteonul Naţional

Asociaţia Cremaţionistă Amurg din România (Amurg. Romanian Cremation Association)

Crematoriul în presa românească după 1989: glume şi lucruri prea… serioase

O propunere legislativă (2008, 2009, „20??”)

6. Concluzii

Anexe, fotografii

Surse si bibliografie

Preconizez ca in total cartea va avea in jur de 400 de pagini, cu circa 50 fotografii reprezentative asupra subiectului. Sper ca in luna aprilie 2011, cel tarziu, aceasta carte sa fie editata. In luna ianuarie o voi preda la editura. Membrii asociatiei vor primi un exemplar gratuit din aceasta carte.

3. Am identificat pana acum  1080 romani celebri incinerati. Multumiri domnisoarei Iulia Adina Pop de la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj pentru ajutrorul acordat, in ultima vreme, in acest sens.

4. Tutoror membrilor, sustinatorilor si prietenilor  Amurg. Romanian Cremation Association din tara si din strainatate precum si tuturor confratilor nostri cremationisti, oriunde s-ar afla ei, le dorim un Craciun fericit!

19.12.2010

1.  Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare Legea Cimitirelor Parlamentului deoarece nu impune sanctiuni, nu prevede ca fundatiile, operatorii economici, asociatiile proprietare de cimitire nu sunt obligate ca sa organizeze parcelele pentru diverse culte recunoscute, la fel ca in cazul administratiei publice locale. De asemenea ar trebui clarificate modul de percepere a taxelor si serviciile funerare prestate etc.: http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/basescu-solicita-reexaminarea-legii-cimitirelor-crematoriilor-si-serviciilor-funerare-209602.html Din pacate, intarzierea promulgarii legii, in acest caz ,demonstreaza imperfectiunile sale. Este interesant faptul ca in raspunsul dat de catre Guvern la textul initial propus si adoptat de Parlament se specificau aceleasi neclaritati, ceea ce arata, din nou, “calitatea” actului legislativ in Romania. Din pacate, textul legii nu incurajeaza in niciun fel crematiunea in Romania, solutie simpla a rezolvarii crizei locurilor de veci. De asemenea, in Romania se acorda ajutorul de deces in valoare de 1800 RON, situatie perpetuand starea actuala a sistemului funerar. In mod normal, acordarea acestui ajutor de deces ar trebui sa inceteze, intrucat releva o situatie paradoxala: se reduc salariile, dar statul roman are grija in continuare sa putem fi ingropati fara probleme. Am specificat “ingropati” deoarece daca acest ajutor ar disparea iar in Romania ar exista crematorii, cred ca populatia ar prefera incinerarea din motive economice, pretul acestui serviciu fiind incomparabil mai mic fata cel al  inhumarii, nemaivorbind aici despre economiile care s-ar putea face la bugetul Statului. De asemenea, incetarea acestei practicii ar curma o serie de nereguli in activitatea firmelor de pompe funebre, ce au tedinta de a “umfla” nota de plata  revenind  famiilor defunctilor si care depaseste in majoritatea cazurilor suma de 1800 RON.

2. Apropirea datei de 19-20 decembrie aduce din nou in atentia opiniei publice episodul arderii cadavrelor timisorenilor ucisi in decembrie 1989 la Crematoriul Cenusa. Vor fi organizate comemorari ce cuprind si pelerinaje la Crematoriul Cenusa, organizate de catre Asociatia Memorialul Revolutiei (http://www.exclusivnews.ro/stiri/stiri-nationale/17-decembrie-zi-de-doliu-la-timi%C8%99oara-in-memoria-celor-mor%C8%9Bi-la-revolu%C8%9Bia-din-89.html), cat si de catre MAPN.

3. Am ajuns cu lista romanilor celebri incinerati la identificarea a 1069 de persoane. Trebuie stiut faptul ca aceasta lista nu constituie o premiera in mediul stiintific romanesc, primul istoric care a realizat o baza de date cuprinzand si o serie de personalitati ale vietii publice romanesti incinerate fiind basarabeanul Gheorghe Bezviconi (1910-1966) priin lucrarea sa Necropola Capitalei (lucrarea cuprinde atat personalitile inhumate cat si cateva incinerate in Bucuresti). Este cunoscut faptul ca  odata cu “noile vremuri” comuniste Bezviconi a fost pentru un timp paznic la Cimitirul Bellu, pentru a isi putea intretine familia (1953-1954) si este primul istoric al acestui cimitir.

4. Fotografia de mai sus este din Cimitirul Eternitatea din Iasi si arata locul unde urna marelui Garabet Ibraileanu (1871-1936) a fost depusa. Am inserat-o aici deoarece nicaieri nu am gasit-o disponibila pe diversele motoare de cautare sau site-uri. Multumiri colegului si prietenului Mihai Chiper din Iasi pentru amabilitatea de a-mi trimite fotografia.

8.12.2010

1. Ziarul Adevarul de azi a consacrat doua pagini astazi unei analize asupra mortii, cuprinzand si o marturie a unui antreprenor de pompe funebre din Bucuresti privind traseul de dupa deces: http://www.adevarul.ro/societate/vedete/Cine_ne_conduce_pe_ultimul_drum_0_385762043.html

Sunt dezvaluite din nou cateva dintre elementele negative, caracterizand sistemul funerar din Romania. Elementele supuse atentiei nu constituie niste noutati, ele fiind obiectul unor articole in presa romaneasca din ultimul deceniu si chiar fiind reglementate, “insuficient inca”, in noua Lege a Cimitirelor (nepromulgata inca – legea, dupa cum am subliniat nu aduce solutii concrete de rezolvare a acestor deficiente). De asemenea se face o foarte sumara trecere in revista a situatiei in care o familie prefera incinerarea. Din pacate, nu se pomeneste absolut niciun cuvant despre cea mai mare problema a incinerarii in tara noastra si anume interzicerea oricarui serviciu religios cand cineva de confesiune ortodoxa opteaza pentru crematiune.  Cred ca acest aspect constituie punctul zero al oricarei discutii despre incinerare in Romania. Se mentioneaza de asemenea  situatia incineratoarelor de la Crematoriul Vitan Barzesti, nespecificandu-se faptul ca in ultimul an au fost montate deja cateva filtre pentru stoparea poluarii. Astfel, impresia pe care o creaza aceasta caracterizare a crematiunii este una de improvizatie ca practica, in comparatie cu inhumarea, si, in subsidiar, descurajeaza potentiale persoane ce ar alege-o.

2. Ecourile sinucierii sopranei Roxana Briban inca mai razbat in Romania. In emisiunea Acces Direct de la postul de televiziune Antena 1, sotul acesteia a explicat motivele pentru care nu i-a indeplinit dorinta sopranei de a fi incinerata: http://accesdirect.a1.ro/special/Roxana-Briban-a-dorit-sa-fie-incinerata_3885.html

“sotul nu i-a respectat aceasta dorinta, din prea multa pretuire pentru sotia sa si pentru ce a insemnat ea pentru cultura romaneasca” – consider aceasta afirmatie drept una complet deplasata si jignitoare  nu doar fata de cei care sustin crematiunea in Romania, ci si fata de aceia care au optat pentru incinerare, fiind sau nu personalitati publice. Doar simpla citire a numelor romanilor celebri incinerati de pe site-ul nostru ofera o imagine clara asupra acestui lucru. Or, a afirma in 2010 asemenea enormitati despre incinerare demonstreaza o gandire fosilizata si cu atat mai condamnabila cu cat este facuta publica fara nonsalanta!

3. Am depasit identificarea a 1000 de personalitati publice din tara noastra ce au preferat incinerarea. Initial preconizam ca intr-o asemenea lista n-ar fi mai mult de 1200 de personalitati insa acum cred ca sunt peste 2000. Ramane insa sa-i identific, pentru a demonstra ceea ce nici n-ar trebui demonstrat / incinerarea are o TRADITIE in spatiul romanesc!

4. Desi n-am predat inca manuscrisul la editura am de gand sa public pe acest site cuprinsul cartii mele dedicate istoriei crematoriilor si incinerarilor umane din Romania, cat de curand. Voi face acest lucru din doua motive simple: a creste interesul fata de tematica crematiunii in Romania si a arata odata in plus multiplele implicatii ale unei astfel de analize stiintifice

5. Iarasi am depasit recordul de vizite odata cu luna noiembrie – 461 ! Va multumim din nou si promitem sa nu ne oprim aici! Ceea ce s-a am realizat prin Amurg. Romanian Cremation Association si prin Cimitirul Particular “Sf. Gheorghe” din Hunedoara este doar inceputul!

26.11.2011

1. Gratie amabilitatii domnului Florin Dudescu, pictor din Bucuresti, Asociatia noastra beneficiaza de o importanta donatie. Este vorba despre colectia revistei Flacara Sacra, jurnalul cremationistilor romani interbelici. Nu am primit colectia completa, ci o mare parte din numerele aparute intre 1934 si 1939. Ii multumim domnului Florin Dudescu si il asiguram de intreaga noastra pretuire. Pana acum colectia acestei reviste o aveam doar fotografiata, insa de acum dispunem de exemplare originale, ce pot fi consulate de catre cei interesati. Dupa cum precizam si in statutul asociatiei noastre preconizam ca pe viitor sa organizam o biblioteca cremationista, ce ar putea fi consultata de orice persoana interesata de  subiect.

2. Incet dar sigur ma apropii de identificarea a 1000 de romani celebri ce au preferat incinerarea, ca modalitate de dispunere asupra trupului dupa moarte. Lista poate fi consultata pe acest site iar anul viitor voi publica o enciclopedie a acestor personalitati. Idenficarea lor s-a facut pe baza necrologurilor publicate in diverse ziare romanesti (1928-2010), vizite la columbarele Crematoriilor Cenusa si Vitan Barzesti, plus alte diverse surse..

3. Legea cimitirelor propusa de catre senatorul UDMR Peter Lakatos a fost aprobata de Senatul Romaniei, urmand a fi promulgata de catre Presedentie si publicata in Monitorul Oficial. Desi aduce o serie de corectii asupra unor nereguli din sistemul funerar din Romania, legea in sine nu vine cu nicio solutie concreta privind rezolvarea crizei locurilor de veci din mediul urban. Tematica crematiunii este prevazuta, insa in termeni generici, fara a incuraja o dezvoltare in acest sens, desi ar reprezenta cel mai bun instrument de rezolvare a acestei crize.

3. Sinuciderea sopranei Roxana Briban a socat opinia publica romaneasca, dupa cum se stie. Desi Roxana Briban si-a exprimat dorinta de a fi incinerata acest lucru nu s-a petrecut. Este regretabil si acest caz se inscrie in sirul lung a unor situatii similare (vezi mai recent cazurile Aristide Buhoiu si Dan Iosif)

4. Din motive tehnice (corectura de rigoare si timpul scurt pana la sfarsitul anului) sunt nevoit sa aman publicarea cartii mele dedicate tematicii incinerarii si crematoriilor umane in Romania secolelor XIX-XXI. Cred ca in luna ianuarie voi preda la editura manuscrisul lucrarii.

5. Numarul de iarna a celebrului jurnal Pharos. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation Federation va cuprinde si o scurta informare asupra fondarii Amurg. Romanian Cremation Association. Este un semn bun privind aprecierea in strainatate a activitatii pe care o depunem. Pe viitor, speram intr-un sprijin si mai concret al cremationistilor europeni acordat Romaniei si implicit asociatiei Amurg.

6. Articole interesante, publicate in ultima vreme in presa romaneasca asupra crizei locurilor de veci din mediul urban au aparut in Evenimentul Zilei (http://www.evz.ro/detalii/stiri/sinistru-cum-e-stearsa-viata-unui-om-pentru-1500-de-euro-913019.html), Adevarul (http://www.adevarul.ro/locale/galati/Moartea-devine-lux-galateni_0_373163180.html) precum si Curierul Zilei (http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=17536&Itemid=1). Ele dau, din nou, masura exacta a unei situatii regretabile, ce poate fi simplu rezolvata prin crematiune.

7. Site-ul Amurg Romanian Cremation Association a inregistrat in luna octombrie un nou record de vizitatori – 425! Va multumim si va asiguram de intreaga noastra consideratie!

Pharos

Between Two Fires: Cremation in Romania during the 20th&21st Centuries, in Pharos. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation Federation, 76, 3, autumn 2010, pp.4-9

Pharos

Cremation team at Dying and Death in 18th-21st century Europe: Refiguring Death Rites in Europe, International Conference, third edition, Alba Iulia, Romania, 3-5 of September 2010

Aici se vor adauga cele mai proaspete informatii despre activitatea Asociatiei noastre si despre practica incinerarii in Romania si in lume

28.10.2010

Primele doua poze sunt luate din articolul care mi-a fost publicat in celebra revista Pharos. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and The International Cremation Federation, 76, 3,  2010, pp.4-9. Aceasta revista este principala voce a cremationistilor britanici, fiind fondata in 1934. Este o mare onoare pentru mine si pentru Asociatia Amurg de a fi prezenti in paginile sale. In numarul 4 pe 2010 a aceleiasi reviste va fi cuprinsa si o scurta informare despre fondarea si activitatea Amurg. Romanian Cremation Association. Acest lucru asigura o mai mare vizibilitate pe plan international a Asociatiei noastre.

Ieri am sustinut o prelegere la Cercul Eranos, Facultatea de Litere, Universitatea Babes Boylai Cluj Napoca, prelegere urmata de o dezbatere asupra incinerarilor si crematoriilor umane in Romania secolelor XIX-XXI.  Din pacate, in ciuda eforturilor organizatorilor, prof. univ. dr. Stefan Borbely si drd. Adriana Teodorescu, asistenta a fost una redusa. Acest lucru nu m-a impiedecat sa vorbesc aproape doua ore asupra subiectului, incercand sa fiu cat mai putin subiectiv posibil. Am mentionat si activitatea Amurg. Romanian Cremation Association.

Dorinta noastra de a construi un crematoriu in Transilvania incepe incet-incet sa prind contur. N-o sa intru in detalii, ci vreau doar sa mentionez faptul ca in curand vom avea o discutie preliminara cu unul dintre viceprimarii unui mare oras transilvan privind posibilitatea ca Asociatia noastra sa construiasca in doi ani un crematoriu uman. Sper din toata inima ca acest termen pe care ni l-am fixat sa fie unul rezonabil.

Planuiesc sa scot sub egida asociatiei o editie critica dupa diversele studii asupra relatiei dintre incinerare si religie, concepute de catre arhimandritul Calinic I. Popp Serboianu, intre 1934-1940. Calinic I. Popp Serboianu, cunoscut mai mult prin celebra sa monografie dedicata tiganilor publicata in Franta in 1933, este unicul teolog ortodox roman cremationist. El de altfel a servit ca preot la Crematoriul Cenusa, avand de indurat numeroase sicane si persecutii pentru optiunea sa din partea forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Romane.

18.10.2010

Miercuri 27.10.2010 sunt invitat sa tin o prelegere la Cercul de studii ERANOS de la Facultatea de Litere din Cluj (str. Horea 31, Cluj), coordonat de prof. univ. dr. Stefan Borbely. Voi vorbi despre tematica crematoriilor si incinerarilor umane in Romania secolelor XIX-XXI.  De asemenea voi participa la  cea a doua editie a conferintei Seminarului de Antropologie Istorica, Facultatea de Istorie, Universitatea “Babes-Boylai”, Cluj Napoca ce se va desfasura intre 18-20 noiembrie 2010. Voi prezenta o comunicare despre moarte si incinerare in Romania comunista.

Pe de alta parte,  asociatia Amurg a fost invitata sa ia parte la cea de a doua editie a conferintei Cremation in Europe, ce se va tinea la Nancy in Franta in 29 octombrie 2010, organizata de catre L’Union Crématiste Européenne. Din pacate, datorita faptului ca am primit foarte tarziu scrisoarea nu vom putea onora invitatia.

Prelegerea mea Between Two Fires: Cremation in 20th-21st Century Romania, ce am prezentat-o anul trecut la Congresul CSGB a fost publicata in  numarul din toamna a faimosului jurnal Pharos International: the Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation. Totodata, am trimis pentru corectura cartea mea dedicata istoriei crematoriilor si incinerarilor umane in Romania (multumesc Adrianei Teodorescu pentru ajutor !). Sper ca intr-o luna sa predau manuscrisul la editura.

De asemenea, la propunerea bunei mele prietene arh. Marianna Nitu, coordonatorul unui proiect de realibilitare a Crematoriului Cenusa din Bucuresti,  sustinut de catre Primaria Municipiului Bucuresti, voi scrie studiul istoric dedicat acestui crematoriu.

1. 10.2010

Conform google analytics traficul pe site-ul nostru a inregistrat o crestere semnificativa in luna septembrie, ajungandu-se la circa 354 vizitatori, cei mai multi fiind din Romania (303). Din Romania cei mai multi vizitatori i-am avut din Bucuresti (106), Alba Iulia (48), Cluj Napoca (26), Arad si Timisoara (13). Fata de luna august avem o crestere de 28,26%, totalul vizitatorilor site-ului asociatiei noastre, de la lansarea sa acum 5 luni,  fiind de 1749.

Pana in acest moment avem 19 membri in asociatia noastra. Daca v-ati inscris ca membru in asociatie si nu ati achitat taxa de inscriere va rugam s-o faceti, cat se poate de urgent.

Pe de alta parte, am reusit dupa doi ani de incercari sa efectuez o vizita de documentare la Crematoriul Vitan Barzesti, unde am obtinut si statisticile incinerarilor efectuate la acest crematoriul de la inaugurarea sa in iulie 1994 pana azi.  Multumesc pentru ajutor, intelegere si rabdare domnei Adela Frecateanu, doamnei Camelia Ionita, domnului Bogdan Tanase, de la ACCU Bucuresti, precum si prietenei mele Marianna Nitu. Avand aceste date intr-o luna de zile voi putea da la tipar cartea mea dedicata analizei crematoriilor si incinerarilor umane in Romania secolelor XIX-XXI. Dupa cum am mai precizat, aceasta carte va fi distribuita gratuit membrilor Amurg. Romanian Cremation Association.

14.09.2010

Dupa cum am anuntat Amurg. Romanian Cremation Association a fost partener si sponsor al celei de a treia editii a conferintei internationale Dying and Death in 18th-21st century Europe: Refiguring Death Rites in Europe organizata de catre Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia, Muzeul National al Unirii, Alba Iulia, Radboud University of Nimenjen (The Netherlands) si Ariodante Fabretti Foundation, Univeristy of Turin (Italy). In aceasta onoranta calitate am contribuit activ la buna desfasurare a acestei manifestarii stintifice, oferind un pranz tuturor participantilor la acesta conferinta si  o serie de materiale promotionale ale asociatiei noastre. Sectiunea dedicata tematicii incinerarilor si crematoriilor umane s-a bucurat de prezenta lui Peter C. Jupp (United Reformed Church Minister and Visiting Fellow, Department of Sociology, University of Bristol, Chairman of the Council of the Cremation Society, a Director of the London Cremation Company plc., UK), Hilary Grainger (Dean of London College of Fashion, University of the Arts London, member of the Council of Cremation Society of Great Britain, UK), Brian Parsons (editor of Funeral Service Journal, UK), Zdenek Nespor (Institute of Sociology, Academy of Sciences of the Czech Republic), Mihaela Bodrean (Secretary of Amurg. Romanian Cremation Association, Romania), Anne Markusen (University of Aarhus, Denmark) si Marius Rotar (President of Amurg. Romanian Cremation Association, “1 Decembrie 1918″ University of Alba Iulia, Romania).  Julie Rugg (Cemetery Research Group, University of York, UK) a moderat lucrarile prezentate la acesta sectiune. Din pacate Cosmin Bodrean Vicepresident of Amurg. Romanian Cremation Association nu a putut participa la conferinta insa a transmis mesajul sau participantilor in deschiderea lucrarilor acestui eveniment academic de exceptie.

18.08.2010

In cadrul celei de a treia editii a conferintei internationale Dying and Death in 18th-21st Century Europe, ce va avea loc la Alba Iulia (Ramet), intre 3 si 5 septembrie 2010, exista o sectiune unde se va discuta, printre alte subiecte, si tematica incinerarii umane. Vor fi prezentate mai multe comunicari dupa cum urmeaza:

1. Anne Markussen (Denmark), Inverse Cremation and organ donation rates / Taking another Look at Bodily Disposal and Religion

2. Zdeněk R. Nešpor, (Czech Republic), Building of Crematoria in the Czech Republic: Social and Ideological Issue

3. Brian Parsons (UK), European Influences on the Development of Cremation in Great Britain

4. Revd Dr Peter C. Jupp (UK), Inverness crematorium: a challenge to the Highland way of death?

5. Marius Rotar (Romania), The issues of cremation and the Romanian elites (19th-21st century)

6. Hilary Grainger (UK) A Modernist Architectural Expression of Cremation: A Scottish Perspective

Asociatia noastra este partener si sponsor al acestei manifestarii stiintifice internationale de exceptie.  Precizam din nou faptul ca Dying and Death in 18th-21st Century, International Conference nu este o manifestare pentru promovarea incinerarii in Romania, ci un eveniment academic care aduna specialisti in domeniile muririi si a mortii din 17 tari.

De asemenea ii vom propune domnului Peter C. Jupp (UK), reverend, PhD. sa accepte invitatia noastra de a deveni presedinte de onoare al Asociatiei Amurg.

Pe de alta parte, comunicarea mea Between Two Fires: Cremation in 20th-21st Century Romania, pe care am prezentat-o la congresul CBCE de anul trecut, va fi publicata in faimosul periodic  Pharos International. The Official Journal of the Cremation Society of Great Britain and the International Cremation Federation.

16.08.2010

Numarul membrilor asociatiei noastre a ajuns la 15.  Consider ca este un inceput bun, data fiind perceptia practicii incinerarii in tara noastra. De asemenea vreau sa imi exprim intreaga  gratitudinea catre domnele Adela Frecateanu, jurist la ACCU Bucuresti si Camelia Ionita, administrator la Crematoriul Cenusa, care mi-au pus la dispozitie datele privind incinerarile efectuate la acest crematoriu intre 1948 si 1989.  Aceste statistici sunt elocvente privind evolutia practicii in spatiul romanesc si de asemenea sunt fundamentale pentru cartea mea dedicata tematicii incinerarii in spatiul romanesc al secolelor XIX-XXI. Sper ca in luna noiembrie aceasta carte sa fie publicata, fiind distribuita gratuit tuturor membrilor Amurg. Romanian Cremation Association.

Poza de mai sus a fost publicata in ziarul Adevarul in urma cu 3 saptamani si a fost suprinsa in columbariul Cimitirului Bellu din Bucuresti.  Este elecventa, din nefericire,  privind perceptia incinerarii  si respectul fata de cei decedati de catre o parte a societatii romanesti acuale.

15.06.2010

De mai mult de o saptamana presa centrala a semnalat un nou scandal privind afacerile necurate cu locurile de veci din Bucuresti, ocazionata de criza acestora: “profanarea” mormantului generalului Lahovary de catre Marian Vanghelie (vezi de exemplu http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Lectie_de_istorie_pentru_Vanghelie_0_277772777.html).  Este regretabil ceea ce se intampla si o asemenea situatie arata, inca odata, necesitatea crematoriilor in Romania! Oare de cate asemenea intamplari stiute si nestiute mai este nevoie pentru a se intelege ca incinerarea este unica solutie pentru rezolvarea crizei locurilor de veci din mediul urban romanesc ???

27.05.2010

Astazi particip la conferinta anuala a Catedrei de Istorie a Universitatii din Alba Iulia.  Prezint o comunicare despre “Problematica crematiunii umane si elitele romanesti in secolele XIX-XXI”. Saptamana trecuta ziarul “Adevarul” a publicat o poza facuta de mine in Cimitirul Muncipal din Alba Iulia, care arata tragic si ironic gravitatea crizei locurilor de veci din mediul urban: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Pagina_cititorului_0_264574089.html

18.05.2010

La sfarsitul acestei saptamani voi participa la un congres international dedicat dansurilor macabre si a artei macabre la Sibiu. Voi prezenta o comunicare despre situatia crematoriilor si incinerarilor umane in Romania dupa 1989. Voi vorbi si despre Asociatia Amurg, ca unul dintre momentele cheie a problematicii in tara noastra. Cred ca tarie in acest lucru, animat de ideea necesitatiii si utilitatii publice a incinerarii in Romania.  Pe de alta parte, la cea de a treia editie a conferintei Dying and Death in 18th-21st century Europe: Refiguring Death Rites in Europe, ce va avea loc la Ramet (Alba Iulia), Romania intre 3-5 septembrie 2010, eveniment la care asociatia noastra este partener si sponsor, si-au anuntat participarea cercetatori de prim rang ai incinerarii din Anglia, Italia si Danermarca. Peter C. Jupp, Hilary Grainger si Brain Parsons, cercetatori dar si membri ai Cremation Society of Great Britain vor lua parte la acest eveniment. Reamintesc faptul ca tematica incinerarii este doar una dintre cele noua sectiuni ale acestei conferinte si de asemenea este important de stiut si faptul ca acesta conferinta NU este una de promovare a incinerarii, ci o manifestare stiintifica interdisciplinara dedicata muririi si mortii.

6.05.2010: Un rost al Asociatiei noastre

Poate cea mai dificila sarcina pe care ne-am asumat-o prin Asociatia noastra este cea a reinnodarii traditiei miscarii cremationiste din Romania. Dincolo de orice latura propagandistica a crematiunii umane in Romania, care la randul ei va constitui o munca titanica de dus la bun sfarsit, datorita slabei aderente a practicii in tara noastra, a ne revendica drept urmasii cremationistilor romani din trecut  reprezinta un act de curaj.  Sa nu uitam faptul ca transpunerea in realitate a crematiunii in Romania, prin inaugurarea in 1928 a Crematoriului Cenusa a fost rodul unei lupte indelungate a acestora impotriva automatismelor defectuoase existente in aceea perioada si implicit impotriva conformismului pagubos. De asemenea, cremationistii romani interbelici au participat activ la miscarea cremationista internationala, numarandu-se printre membri marcanti ai prestigioasei International Federation Cremation.  Totodata, revista cremationistilor romani Flacara Sacra, aparuta in decembrie 1934 a constituit o tribuna de educatie civica a oamenilor vremii. Prin urmare, pornind de la ideea ”povarei” nu a despartirii de niste inaintasi gloriosi, ci a  mostenirii pe care acestia ne-au lasat-o, putem spune ca obiectivele primare ale Asociatiei noastre sunt construirea unui crematoriu uman in Transilvania, integrarea noastra in cadrul actualei miscari cremationiste internationale si desfasurarea unei opere vaste de educare si iluminare a concetatenilor nostri! Singuri n-o putem face si de aceea avem de nevoie de sustinerea oricarei persoane oneste si tolerante din aceasta tara.

3.05.2010: Propunere Legislativa privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare

Aceasta propunere a fost formulata de catre 6 deputati din partea UDMR, PSD+PC si un reprezentant al grupului Minoritatilor Nationale. A fost adoptata de catre Senat in sedinta din 9.11.2009, Senatul fiind camera sesizata, iar Camera Deputatilor camera decizitionala. Proiectul  de lege se afla la comisiile Camerei Deputatilor pentru dezbatere si aprobare, primindu-se raspunsul din partea unora dintre acestea, precum si din partea Guvernului.

Asociatia Cremationista Amurg din Romania (Amurg. Romanian Cremation Association) isi va preciza curand punctul de vedere asupra acestei propuneri legislative. Consideram ca opinia noastra trebuie exprimata, actul normativ propus referindu-se indirect si direct, la practica pe care o sustinem.

Ibraileanu

Ibraileanu

Editeaza.

Un comentariu la “Noutati-NEWS”

  1. batog constantin spune:

    DA, pricipalii adversari a construirii crematorului uman sint cei ce fac mari afaceri din inmormintari incepind cu preotii, cei ce construiesc mormintie ,groparii si multi altii.Asa ca nu este de mirare atita vehemrnta impotrivire.Dar crematorii o sa se construiasca caci ele sint solutia reala ,civilizata si chiar ecologica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

whatismyhello.com - whatismyhello Resources and Information.

whatismyhello.com

This domain has expired. Is this your domain?
Renew Now!

http://www.incinerareamurg.ro/wp-content/uploads/2021/03/2202131420000.html